x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Mafia bulgara pune Europa pe jar

Mafia bulgara pune Europa pe jar

14 Sep 2004   •   00:00

Mafioti care dau buzna in localuri si deschid focul sau rafuielile in plina strada sunt doar cateva dintre problemele din viata de zi cu zi a bulgarilor.

IRINA CRISTEA

Bandele criminale din Bulgaria si multiplele lor specializari au bagat spaima in europeni. Un raport al organizatiei care coordoneaza colaborarea statelor europene in combaterea criminalitatii, Europol, situeaza infractorii bulgari printre "amenintarile principale" cu care se confrunta Europa. Raportul mentioneaza si Romania, cu precizarea ca, la fel ca in Bulgaria, si aici exista bande "extrem de dinamice". Potrivit raportului, bulgarii sunt totusi campionii infractiunilor in domenii care merg de la trafic de fiinte umane pana la falsificare de bani, documente, fara a omite facilitarea transporturilor de heroina din Asia in Europea Occidentala.

TEROARE. Mafiotii bulgari s-au remarcat si prin adevarate incursiuni in restaurante si baruri, unde deschid focul pentru a-si lichida adversarii. Nu o data, actiunile se incheie si cu victime colaterale. "S-a ajuns atat de departe incat, cand intri intr-un local, nu poti fi sigur ca n-o sa apara cineva care sa-nceapa sa traga in stanga si-n dreapta", spun oamenii. In ultimii trei ani au avut loc 50 de astfel de asalturi mafiote. Faptul ca astfel de rafuieli nu doar ca exista, dar au loc chiar in spatii publice ii ingrijoreaza pe criminalistii europeni si ii terorizeaza pe bulgarii de rand. Spaima lor e cu atat mai mare cu cat, in ultima vreme, nici nu mai inteleg de cine trebuie sa se fereasca, intrucat cele mai recente atacuri au avut drept protagonisti infractori imbracati in uniforme ale politiei. O alta problema este si ca vinovatii sunt foarte greu de pus sub acuzare, intrucat, din motive "obiective", martorii fie dispar, fie isi schimba declaratiile sau avocatii renunta subit la cazuri.

RACHETE PE MAIDAN. O dovada ca infractionalitatea din Bulgaria se ridica la un nivel amenintator este recenta descoperire a patru rachete, nu departe de locuinta unui cunoscut lider al lumii interlope, Iosiv Iosifov. Se pare ca, pe Iosifov il astepta o rafuiala serioasa, intrucat rachetele gasite pe un teren viran au o raza de actiune de 2,5 kilometri si sunt folisite pentru doborarea elicopterelor si a avioanelor.

×
Subiecte în articol: externe