x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Mafia este cea mai mare bancă din Italia

Mafia este cea mai mare bancă din Italia

de Sînziana Stancu    |    11 Ian 2012   •   21:00
Mafia este cea mai mare bancă din Italia

Cu afaceri de 140 miliarde euro pe an, in vremuri de criza, crima organi­za­ta a devenit tot mai prezenta in eco­nomia italiana, Mafia transfor­man­du-se astfel in cea mai mare ban­ca din tara. 'Cu o lichiditate de 65 mi­liarde euro, Mafia este cea mai mare banca din Italia', se arata intr-un raport facut de Grupul SOS Im­pre­sa. Grupul a fost infiintat in Palermo acum zece ani pentru a ajuta fir­mele mici sa se opuna camatariei si 'im­prumuturilor prin santaj'.

Impresionanta cifra de afaceri a Mafiei de 140 miliarde euro pe an provine mai ales din santaj si camatarie in zona firmelor mici. Astfel de activitati au devenit 'o urgenta nationala', remarca SOS Impresa, generand pentru gruparile mafiote din Italia profituri de peste 100 miliarde de euro. Se estimeaza ca organizatiile criminale precum Cosa Nostra, Camorra sau 'Ndrangheta genereaza in fiecare an profituri echivalente cu aproxiamtiv 7% din PIB-ul Italiei.

Cea mai profitabila si sofisticata activitate a Mafiei s-a dovedit a fi creditarea in urma unui santaj. Camatarul traditional de cartier sau de strada este pe cale sa dispara, facand loc unei organizari profesio­niste, la nivel inalt, cu concursul unor persoane aparent respectabile, bancheri, avocati sau notari, se arata in raport. 'Este santaj curatat. Prin profesiile lor, cunosc mecanismele pietei legale de credit si de multe ori cunosc in detaliu situatia financiara a victimelor', arata raportul, care mai precizeaza ca firmele mici, care obtin cu greu finantare pe cai legale din cauza crizei, sunt cele care apeleaza la Mafie.

×
Subiecte în articol: externe