x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Magazinele care aduc gustul de acasă

Magazinele care aduc gustul de acasă

de Elena Boholt    |    02 Feb 2008   •   00:00
Magazinele care aduc gustul de acasă

CURAJ ŞI SUCCES ● Cel mai mare depozit de produse româneşti din Spania
Doi sătmăreni care au emigrat în urmă cu şapte ani au ajuns să deţină cel mai mare depozit de produse româneşti din Spania. Începuturile însă au fost grele: au vândut ziare şi au făcut curăţenie în casele spaniolilor. Acum îi aprovizionează pe cei aproape un milion de români (cifră neoficială) din Spania cu produse de acasă.


Corespondenţă din Castellon
CURAJ ŞI SUCCES ● Cel mai mare depozit de produse româneşti din Spania

Doi sătmăreni care au emigrat în urmă cu şapte ani au ajuns să deţină cel mai mare depozit de produse româneşti din Spania. Începuturile însă au fost grele: au vândut ziare şi au făcut curăţenie în casele spaniolilor. Acum îi aprovizionează pe cei aproape un milion de români (cifră neoficială) din Spania cu produse de acasă.


Soţii Ioan şi Lenuţa Filip din Satu-Mare au reuşit să facă în Spania una din cele mai profitabile afaceri româneşti. În prezent, cei doi au cel mai mare depozit de produse româneşti, care sunt distribuite în 11 magazine, dar au şi o mică fabrică, ce are un contract cu magazinele din reţeaua spaniolă Mercadona.
"Am venit în Spania în urmă cu aproximativ şapte ani. Şi am început ca tot românul. Făceam curăţenie prin casele spaniolilor. Am vândut tot ce am avut în România şi am venit aici cu vreo 3.000 de euro. Prima afacere a fost editarea şi distribuţia de ziare româneşti. Abia am avut bani să cumpărăm un cărucior de cumpăraturi pe care îl umpleam cu ziare aduse din ţară şi mergeam pe jos în mai multe localitaţi, pe unde aflasem că sunt stabiliţi români, ca să lasăm ziarele... ‘‘, ne-a povestit Lenuţa Filip. Ea şi soţul ei au fost foarte mulţumiţi când au văzut că au început să poată strânge bani... Prima lor firmă s-a numit Rive Impex SRL, iar aceasta există şi acum. Obiectul ei de activitate a fost schimbat de mai multe ori, iar acum Rive este profilată pe importul şi distribuţia de produse româneşti.


PESTE 480 DE PRODUSE. Cei doi sătmăreni spun cu mândrie că acum ei au cel mai mare depozit de produse româneşti din Spania. Sunt importate din România peste 480 de produse, care se distribuie în propria reţea de magazine: patru în Valencia şi câte unul în localitaţile Alzira, Oliva, Castellon de la Plana, Burriana, Torreblanca, Oropesa şi Benicarlo. Dar, în afară de ce se aduce din ţară, mai sunt câteva zeci de produse româneşti care acum sunt fabricate chiar în Spania şi, evident, distribuite prin aceeaşi reţea de magazine. Dintre acestea sunt 32 de sortimente de mezeluri şi afumături, două tipuri de vinuri (Grasa Românească şi Busuioaca Nobilă), produse lactate, produse de panificaţie, patiserie şi cofetărie. De departe, cele mai bine vândute produse româneşti sunt mezelurile şi afumăturile. Apoi, în topul preferinţelor românilor se află brânzeturile şi ... mălaiul.


FABRICÅ ŞI DEPOZIT ÎN BURRIANA. Ioan Filip ne-a mai spus că în toamna anului trecut au reuşit să cumpere o mică fabrică ce face tarte cu brânză, una din prăjiturile tradiţionale ale spaniolilor, sub marca Tardul. Acest produs se fabrică pentru reţeaua de magazine spaniole Mercadona. Când a fost cumpărată, fabrica trebuia reamenajată, aşa că a fost mutată într-o locaţie nouă. Acum au fost achiziţionate două hale în poligonul industrial din Carabona, localitatea Burriana. Au fost mutate toate uitilajele pentru producerea tartei spaniole, iar în plus s-au făcut şi investiţii proprii, pentru a se putea fabrica aici pâinea românească, cozonacii şi prăjiturile româneşti. Cea mai mare investiţie la fabrică a fost într-un malaxor şi o instalaţie de fermentaţie, mai ales că spaniolii nu au în tradiţie prepararea produselor de panificaţie cu aluaturi fermentate. A mai fost cumpărată şi o maşină de împachetat produsele în atmosferă controlată, pentru păstrarea calităţii acestora pe un termen mai lung.


IMIGRANŢI ANGAJAŢI. La cele două firme pe care le deţin în prezent, soţii Lenuţa şi Ioan Filip au angajat 36 de persoane. La firma Rive sunt angajaţi numai români, iar la fabrică sunt şapte persoane: arabi, spanioli, unguri şi români. Totodată, cei doi sătmăreni au înregistrat în Spania marca Romaliment, marcă sub care se vând o parte din produsele româneşti. Întrebaţi de cifra de afaceri şi profituri, cei doi au spus cu modestie doar că sunt mulţumiţi. Dar pentru că aceştia au avut afaceri şi în România am vrut să aflăm cum au perceput mentalitatea şi atitudinea afaceriştilor spanioli faţă de cea a românilor: "Dacă în România mulţi sunt invidioşi când află că ai o afacere prosperă, aici nu simţim acest lucru. Ei spun că sunt invidioşi, dar noi nu ne-am dat seama. Şi încă ceva: când am deschis prima afacere, cu ziarele, primul care ne-a ajutat a fost spaniolul căruia noi îi făceam curat în casă... A văzut că strângem fiecare leu şi că munceam cât puteam mai mult... Ne-a întrebat: «Cât vă mai trebuie? Eu vă pot ajuta cu 180 de euro»...‘‘.


Iarba de acasă

Lenuţa şi Ioan Filip au doi copii, un băiat care se află cu ei în Spania. El este student la o facultate din Castellon de la Plana, dar îşi ajută foarte mult părinţii la cele două firme. Mai au însă şi o fată care a rămas în România. Şi ea este studentă, în an terminal, este căsătorită în ţară şi are un băieţel în vârstă de doi ani. Cam de patru ori pe an, aceasta îşi vizitează părinţii, care mărturisesc că îi duc lipsa. "Ce să spunem, ne lipseşte. Noi vrem să vină şi ea aici, cu familia, însă vor veni atunci când vor fi pregătiţi. Noi îi aşteptăm oricând...‘‘ Soţii Filip spun că acum totul le merge bine, însă din ţară le lipseşte cel mai mult fiica şi nepotul. Şi mai au un dor... iarba, care aici, în Spania, este la mare preţ. În zona litoralului, pe Coasta iberică, nu prea este iarbă.



×
Subiecte în articol: diaspora produse Spania romăneşti