x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Maghiarii își intesifică eforturile pentru obţinerea autonomiei "Ţinutului Secuiesc"

Maghiarii își intesifică eforturile pentru obţinerea autonomiei "Ţinutului Secuiesc"

04 Oct 2017   •   13:16
Maghiarii își intesifică eforturile pentru obţinerea autonomiei "Ţinutului Secuiesc"

Bernadett Szel, liderul partidului ungar de opoziţie LMP, le va cere tuturor formaţiunilor politice din Ungaria să se unească pentru garantarea drepturilor etnicilor maghiari din România, relatează agenţia MTI.

„Odată cu apropierea aniversării, România experimentează deja o competiţie între cei care încearcă să vorbească în cei mai naţionalişti termeni. Întrucât această abordare este incompatibilă cu valorile europene, partidele din Ungaria ar trebui să fie unite în condamnarea unor asemenea declaraţii”, a spus Peter Ungar, membru al consiliului naţional al LMP.

Reprezentantul partidului ecologist de opoziţie LMP a mai precizat că România este o ţară multinaţională care ar trebui să îi acorde minorităţii etnice maghiare dreptul de a-şi folosi limba maternă şi de a-şi păstra cultura, adăugând că Ţinutul Secuiesc, o regiune în care locuiesc mulţi cetăţeni unguri, ar trebui să beneficieze de autonomie.

La finele lunii mai, guvernul Ungariei a lansat un program-pilot în valoare de 3,2 milioane de euro pentru promovarea comunităţilor etnice maghiare din Transilvania. Ulterior, premierul şi vicepremierul Ungariei au indicat că vor continua eforturile de obţinere a autonomiei pentru regiunea Ţinutul Secuiesc.Observator.tv

×
Subiecte în articol: autonomie tinut secuiesc