x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Mai multe oraşe libiene ar fi în mâinile opozanţilor

Mai multe oraşe libiene ar fi în mâinile opozanţilor

de Marina Constantinoiu    |    21 Feb 2011   •   17:25
Mai multe oraşe libiene ar fi în mâinile opozanţilor
Sursa foto: /Reuters

Libia continuă să fie zguduită de un val de revolte fără precedent. Luni dimineaţă, bilanţul acestora se ridica la peste 230 de morţi, potrivit Human Rights Watch, după cinci zile de mişcări de protest intense, relatează Le Parisien în ediţia online. Cel puţin 60 de persoane şi-ar fi pierdut viaţa în cursul zilei de luni, în numai câteva ore, potrivit Al-Jazeera. În cursul după-amiezii, câteva oraşe ar fi “căzut” în mâinile opozanţilor, potrivit relatărilor de la faţa locului.

Ministrul libian al Justiţiei, Mustapha Mohamad Abdeljali, a demisionat din funcţie, pentru a protesta faţă de folosirea forţei în exces de către autorităţile libiene, confruntate cu acest val de contestare, relatează ediţia online a unui ziar libian, citată de Le Parisien. Benghazi şi Syrta ar fi ajuns în mâinile opozanţilor, potrivit Federaţiei Internaţionale a Ligii Drepturilor Omului (FIDH). Martori oculari din Syrta dezmint, însă, victoria contestatarilor în acest oras. FIDH mai face referire şi la Tobrouk (din estul ţării), precum şi la Misrata, Khoms, Tarhounah, Zeiten, Zawia şi Zwara, care sunt mai aproape de capitala Tripoli, localităţi în care autorităţile ar fi pierdut controlul, iar manifestanţii anti-Khadafi ar fi stăpânii situaţiei. Pe de altă parte, surse din teren afirmă că nu mai există nici un fel de pază la un punct vamal dintre Libia şi Tunisia.

Austria a anunţat trimiterea, luni, a unui avion militar către Tripoli, în vederea evacuării cetăţenilor austrieci şi europeni aflaţi actualmente în Libia, ca măsură de precauţie.

La Zawia, unde poliţia şi-a părăsit posturile, este un haos total, au declarat pentru AFP mai mulţi tunisieni care au părăsit acest oraş, de teama violenţelor. “Sunt confruntări între tabăra pro şi tabăra anti-Khadafi încă de acum două zile, iar poliţia a părăsit oraşul duminică. De ieri, toate magazinele sunt închise, o reşedinţă a lui Khadafi a fost incendiată, oamenii au furat maşinile poliţiei, sunt blocaje pe toate căile de acces”, a declarat un martor ocular.

Bulgaria a cerut cetăţenilor săi aflaţi pe teritoriul Libiei să părăsească această ţară, Sofia temându-se de eventuala impunere de restricţii de circulaţie şi călătorie, în cadrul unor măsuri mai ample de contracarare a protestelor.

×