x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Mai mulți lituanieni au fost arestați pentru spionaj în favoarea Rusiei

Mai mulți lituanieni au fost arestați pentru spionaj în favoarea Rusiei

19 Dec 2018   •   18:09
Mai mulți lituanieni au fost arestați pentru spionaj în favoarea Rusiei

 Lituanieni având legătură cu mici partide politice au fost arestaţi şi acuzaţi de spionaj în favoarea Rusiei anul acesta, a declarat miercuri procurorul general al Lituaniei, Evaldas Pasilis, relatează Reuters, citat de Agerpres.

Începând cu 2014, mai mulţi cetăţeni lituanieni au fost încarceraţi pentru spionaj în favoarea Rusiei. În 2017, un cetăţean rus a fost condamnat la 10 ani de închisoare, fiind acuzat că a încercat să înfiinţeze un grup de spionaj în Lituania pentru Serviciul Federal de Securitate rus (FSB, fostul KGB).

'Toţi aceşti oameni, care au executat sarcini pentru un serviciu de informaţii al Federaţiei Ruse au legături într-un anumit mod cu partide politice', a spus procurorul general Evaldas Pasilis despre arestările din acest an.

Procurorul a refuzat să spună câte arestări au fost făcute în 2018, însă a precizat că niciunul dintre cei reţinuţi nu are legătură cu partidele reprezentate în Parlament. Dacă sunt găsite vinovate, persoanele acuzate ar putea primi până la 15 ani de închisoare.

Pasilis a afirmat că unul dintre acuzaţi este un fost viceprimar al capitalei Vilnius, Algirdas Paleckis. El a fost liderul micii formaţiuni politice Frontas în perioada 2008-2014 şi a fost una dintre cele mai importante voci împotriva aderării Lituaniei la NATO.

Serviciul rus de intelligence este interesat de 'cele mai sensibile subiecte pentru societate', a spus Pasilis, cum ar fi procesul în curs de desfăşurare al unor foşti ofiţeri sovietici, majoritatea în contumacie, acuzaţi de uciderea a 14 civili în ianuarie 1991 în timpul unei încercări de prelua controlul asupra guvernului lituanian care dorea independenţa de Uniunea Sovietică.

Din 2014 până în 2017, 12 persoane au fost acuzate de spionaj în favoarea Rusiei sau a aliatului său Belarus, au anunţat autorităţile lituaniene. Cinci persoane au fost condamnate şi cazul unuia este în prezent în instanţă. Restul de şase sunt în continuare anchetaţi. 

×
Subiecte în articol: Rusia lituania spionaj arestari