x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Maidanul de la Kiev, legat de București. „Extracția” lui Saakasvili preluată din Piața Victoriei

Maidanul de la Kiev, legat de București. „Extracția” lui Saakasvili preluată din Piața Victoriei

de Dan Constantin    |    09 Dec 2017   •   14:28
Maidanul de la Kiev, legat de București. „Extracția” lui Saakasvili preluată din Piața Victoriei

Două momente trase la indigou s-au petrecut la un interval de câteva zile București și la Kiev. Ele au avut ca fundal manifestații ale unor organizatii civice, sprijinite de forțe politice, care se desfășoară sub steagul programatic de susținere a luptei împotriva corupție. Locurile alese pentru proteste, pentru a avea vizibilitate maximă sunt deja „privatizate” de manifestanți : la Kiev, Maidanul, la București, Piața Victoriei.

Sâmbătă, 2 decembrie, București

Intre protestatari și forțele de ordine au apărut tensiuni care au escaladat în urma încercării de montare a Tărgului de Iarnă în Piața Victoriei. Episodul „Adi Matei”, „revoluționar de profesie” și băsist declarat, care a atacat cu violență un trecător sâmbătă, 2 decembrie, după un schimb de vorbe, a devenit clasic pentru metodele de gherilă urbană folosite de protestatari. Tentativa de reținere a agresorului Adi Matei a fost rapid anihilată de o echipă de susținători care i-au împiedicat pe jandarmi să-l încătușeze. În câteva secunde, cu maximă eficiență, cu roluri bine executate, ei au provocat o grămadă ca la rugby în jurul „subiectului” care a fost scos din mâinile jandarmilor. Comandantul Jandarmeriei Române a spus că protestatarii care se plasează la interfața cu forțele de ordine sunt „profesioniști”.

Marți, 5 decembrie, Kiev

Mihail Saakasvili, fost premier al Georgiei, fugit din propria țară și ajuns Guvernator al Odesei după schimbarea de regim de la Kiev, a devenit un opozant al președintelui Poroșenko. Revenit în Ucraina după un exil în Polonia, Saakasvili, proclamat liderul noului Maidan, conduce acum o formațiune politică dedicată luptei anticorupție și demiterii lui Poroșenko. Declarate ca acțiuni ilegale, lui Saakasvili i s-a retras cetățenia ucraineană și pe numele lui s-a emis un mandat de reținere. Marți 5 decembrie, forțele de ordine au pus în executare mandatul dar susținătorii au reușit să-l extragă din duba poliției. Potrivit imaginilor, operația a fost executată de persoane care aveau antrenament paramilitar.

Vineri, Saakasvili a fost reținut din locuința în care de afla ascuns.

×