x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Malala Yousafzai, laureată al premiului Nobel pentru Pace, s-a întors în Pakistan, la 6 ani de la atentat

Malala Yousafzai, laureată al premiului Nobel pentru Pace, s-a întors în Pakistan, la 6 ani de la atentat

29 Mar 2018   •   14:27
Malala Yousafzai, laureată al premiului Nobel pentru Pace, s-a întors în Pakistan, la 6 ani de la atentat

Malala Yousafzai, o militantă pentru drepturile femeilor, laureată a Premiului Nobel pentru Pace în 2014, a sosit joi în ţara sa natală, Pakistan, pe care o părăsise în circumstanţe dramatice în 2012, după ce a fost împuşcată în cap de către talibani pakistanezi, relatează AFP. 

''Îi dorim bun-venit Malalei Yousafzai. Ea s-a întors acasă'', a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Ministerului pakistanez de Externe, Muhammad Faisal, precizând că Malala se va întâlni cu mai multe persoane din ţară, dar că itinerariul ei nu este dat publicităţii ''din motive de securitate''. 

Malala Yousafzai (20 de ani), însoţită de către părinţii săi, ar urma să se întâlnească îndeosebi cu premierul Shahid Khaqan Abbasi în cursul vizitei sale de patru zile în Pakistan. Nu se ştie deocamdată dacă Malala intenţionează în meargă în districtul său natal Shangla, din valea Swat (nord-vest). 

Potrivit imaginilor difuzate de televiziune, sosirea Malalei în cursul dimineţii pe aeroportul internaţional din Islamabad a avut loc sub o escortă puternică a poliţiei. 

Dacă în Occident este ovaţionată, imaginea ei este mai controversată în ţara natală, unde unii o consideră drept ''un agent al străinătăţii'' plătit pentru a denigra Pakistanul. 

Denunţată încă de la început de către cercurile islamiste radicale care se opun emancipării femeilor, Malala s-a confruntat cu o sfidare dinspre o parte a clasei medii pakistaneze, favorabilă dreptului la educaţie, dar care nu suportă să vadă afectată imaginea ţării. Mulţi compatrioţi, îndeosebi din valea Swat, au salutat însă anunţul referitor la sosirea sa în Pakistan. 

În condiţii dramatice, în ambulanţă, zbătându-se între viaţă şi moarte, Malala a trebuit să-şi părăsească ţara în 2012, grav rănită într-o tentativă de asasinat întreprinsă de către talibani pakistanezi în timp ce se întorcea de la şcoală. De atunci, ea nu a mai fost în Pakistan, dar şi-a exprimat dorinţa de a se întoarce. 

Îngrijită în Anglia, unde trăieşte de atunci, Malala a devenit o militantă de frunte a dreptului femeilor la educaţie. Cu acest titlu, ea a fost recompensată în 2014 cu Premiul Nobel pentru Pace, împreună cu indianul Kailash Satyarthi, militant pentru drepturile copiilor. 

După ce a locuit un timp cu familia sa la Birmingham, în centrul Angliei, unde a învăţat la o şcoală de fete, Malala îşi continuă acum studiile de economie, filosofie şi de ştiinţe politice la Universitatea din Oxford. AGERPRES

×
Subiecte în articol: Malala Yousafzai