x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Mame cu ora pentru copiii englezilor

Mame cu ora pentru copiii englezilor

de Monica Dumitrescu    |    29 Sep 2007   •   00:00
Mame cu ora pentru copiii englezilor

Piaţa muncii din Marea Britanie a fost mai primitoare cu romăncele necăsătorite, care au pănă in 27 de ani. Acestea se pot angaja ca "au pair".


Piaţa muncii din Marea Britanie a fost mai primitoare cu romăncele necăsătorite, care au pănă in 27 de ani. Acestea se pot angaja ca "au pair".

Britanicii şi-au deschis cel mai larg uşa pe piaţa muncii pentru tinerele necăsătorite, fără copii şi cu vărsta de maximum 27 de ani. Acestea se pot angaja ca "au pair".

Fetele lucrează un anumit număr de ore, stabilit prin contract, au grijă de copiii englezilor un anumit număr de ore pe săptămănă, stabilit prin contract, au o cameră proprie, li se asigură masa.

Statutul lor este mai degrabă de membru al familiei respective, decăt de angajat. ONG-urile din Marea Britanie apreciază că 70% din romăncele care au venit şi continuă "să inunde insula" lucrează ca "au pair". Nu există insă cifre oficiale.

Multe dintre fete sunt absolvente de studii universitare. Practic, nu mirajul banilor aduce romăncele in ţara lui Shakespeare, ci dorinţa de perfecţionare a limbii engleze şi a culturii britanice.


AU PAIR. "In primul rănd, uiţi de grija zilei de măine", spune Oana. E inginer şi a plecat din Romănia cu doi ani in urmă. Acasă lucra pentru 700 de lei pe lună. De ce Anglia? Pentru limbă şi pentru că "era o noutate pentru romăni. O ţară diferită de spiritul atăt de balcanic ce ne caracterizează. Iubesc răceala şi rigorismul britanic, deşi nu a fost chiar aşa de la inceput", spune tănăra. A nimerit iniţial intr-o familie de imigranţi. Aşa cum prevedea contractul cu agenţia de recrutare, a primit propria cameră, iar baia era impărţită cu copiii. "Prima lună a fost coşmarul vieţii mele. Munceam fără oprire. Agenţiile nu prea au interesul să te informeze că numărul de ore intr-o familie este limitat, că ai timp şi pentru tine. Am schimbat familia", destăinuie tănăra. Acum munceşte 30 de ore pe săptămănă pentru 80 de lire. "Indatoririle? Am doi băieţei pe care ii ador. Cănd vin din vacanţe din ţară, unul dintre ei nu se mai dezlipeşte de mine căte două săptămăni. Dimineaţa lucrez căte o oră - ii duc la şcoală. Aici copiii invaţă pănă la ora 15:00. Aşa că programul meu principal se desfăşoară de la această oră pănă la 19:00, cănd vin părinţii." Anul acesta, Oana s-a hotărăt să rămănă in Marea Britanie pe viaţă. A fost cerută in căsătorie de un romăn care lucrează in construcţii. "Mă găndesc mereu că e locul in care imi doresc să-mi cresc copiii", completează tănăra. Cu o lună in urmă a obţinut permis de muncă nelimitat pe piaţa britanică. Visează să işi echivaleze studiile in Anglia, să găsească un "job normal" şi să cumpere cu viitorul soţ o casă. Â


CONTRACT PE INTERNET. Georgiana e şi ea inginer. Tocmai s-a intors din vacanţa din Romănia. "Am venit in Anglia cu un an in urmă şi am lucrat ca «au pair». Mi-am găsit familia pe internet şi le sfătuiesc pe toate fetele să aplice la agenţiile britanice online, pentru că scapă de agenţiile romăneşti care de multe ori nu sunt foarte serioase", spune Georgiana. A obţinut şi ea drept de muncă, dar preferă să lucreze in continuare ca "au pair", pentru că are timp de invăţat. "Trebuie să-mi aduc engleza la nivel academic. Vreau să mă inscriu la master aici", povesteşte romănca. De intors acasă? "Nu mai poate fi vorba. Romănii care vin aici se impart in două categorii - cei care vor să facă bani repede şi să se intoarcă in ţară şi cei care investesc in studii şi işi doresc să rămănă aici. Am stat o lună in Romănia in vacanţă şi nu cred că m-aş mai intoarce decăt in scurte vizite. Iubesc Anglia, pentru că birocraţia e inexistentă şi pentru că la sfărşit de săptămănă iţi permiţi să ieşi la teatru, să explorezi muzeele imense. Mai iubesc Romănia doar pentru cei căţiva prieteni şi pentru spiritualitatea sa", adaugă Georgiana.

De la Anca, o tănără de 25 de ani, am aflat că englezii se ocupă foarte mult de educaţia copiilor lor: "După «mama» şi «tata», copiii invaţă să spună «te rog frumos», «mulţumesc» şi «imi pare rău». Ora de somn e 20:00, fără excepţii. Cei care au 10-11 ani sunt culcaţi pe la ora 21:00".


CAPCANE. Presa britanică a semnalat neseriozitatea unor agenţii romăneşti care, in schimbul unor sume cuprinse intre 300 şi 1.000 de euro, plasează "au pair", insă fără a le asigura "statutul legal". Tinerele nu sunt inregistrate la Home Office, aşa că statutul lor este acela de turiste care muncesc ilegal. Neinregistrarea duce la pierderea drepturilor asigurate de statut - cameră separată, număr limitat de ore de muncă, asigurare de sănătate din partea familiei, concediu. Se pierde şi dreptul de a obţine permisul de muncă la un an de la data inceperii lucrului in familie. In caz de abuz din partea familiei britanice, autorităţile nu pot face mare lucru, pentru că nu există un contract intre cele două părţi.


Cum să te inscrii

"Au pair" este o formă prin care statul britanic ajută familiile din Regat să işi supravegheze copiii la preţuri minime. Familiile trebuie să asigure pentru "au pair" bani de buzunar, masa şi cazarea. Inainte de a-şi prelua slujba de "au pair", fiecare romăn trebuie să obţină statutul legal. Astfel, se completează un formular numit BR 3 ce se descarcă de pe adresa web a serviciului de imigrare Home Office: www.ind.homeoffice.gov.uk/6353/11406/49552/br3.doc. Formularul completat şi o scrisoare de confirmare de la familia in care romănul va lucra se trimit la Home Office - birou care va procesa datele. După un an de muncă intr-o familie, orice "au pair" are dreptul la angajare liber şi fără restricţii pe piaţa muncii din Marea Britanie.


×
Subiecte în articol: copiii diaspora pair