x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Mămoşii italieni, forţaţi să se maturizeze

Mămoşii italieni, forţaţi să se maturizeze

de Carmen Plesa    |    20 Ian 2010   •   00:00



Sunt cunoscuţi ca eternii adolescenţi, tineri - femei şi bărbaţi - care nu se dau duşi din căminul familial, unde mama şi tata le spală hainele şi le fac mâncare. Cel puţin până acum, scrie cotidianul britanic Times, care pune în discuţie o nouă lege italiană care i-ar putea face pe "bamboccioni" (puiuţii părinţilor) să-şi găsească propriul drum în viaţă.

Un ministru italian care recunoaşte că mama sa i-a făcut patul până la 30 de ani cere o lege care să-i oblige pe tinerii italieni să plece din "cuibuşorul" părinţilor când împlinesc 18 ani, pentru a-i împiedica să fie dependenţi fără speranţă de mama şi de tata.


ALOCAŢIE PENTRU "FETIŢA" DE 32 DE ANI

Renato Brunetta, Ministru Administraţiei Publice, a făcut propunerea după ce tribunalul din Bergamo a dat o decizie prin care îl obliga pe Giancarlo Casagranda, un italian divorţat, să continue să plătească o alocaţie lunară de 350 de euro pentru fiica sa Martina, în vârstă de 32 de ani, care din 2002 este studentă la Filosofie.

În comparaţie cu ceilalţi europeni, italienii sunt dependenţi masiv de părinţii lor: 59 % dintre femeile şi bărbaţii cu vârste între 18 şi 34 de ani locuiesc încă la mama şi la tata, faţă de 34% dintre britanici, 10% dintre spanioli, 16,5% dintre germani şi 23 % dintre francezi. Media europeană este de 29%. Potrivit La Stampa, un sfert dintre tinerii italieni locuiesc încă cu părinţii deoarece sunt studenţi, în timp ce un sfert o fac "din motive economice".

Ministrul Brunetta suspectează însă că multora dintre aceşti tineri pur şi simplu le place să aibă hainele spălate şi masa pregătită - ca să nu mai menţionăm făcutul patului - de mama.

În cazul de la Bergamo,  Giancarlo Casagranda (60 de ani), care şi-a părăsit soţia şi fiica în 1997, şi are acum o altă relaţie, a continuat să plătească fiicei sale, Martina, alocaţia de întreţinere, până în urmă cu 2 ani. De atunci, el a refuzat să mai platească, în baza faptului că fiica sa era angajată cu o jumătate de normă ca instructor de dans, susţinând că tânăra are o vârsta la care ar putea să se întreţină singură.

Fosta sa soţie, Marrina, l-a dat în judecată după ce şi-a pierdut slujba de coafeză pe care o avea.  Judecătorii din Bergamo au decis nu numai ca italianul să continue să plătească alocaţia lunară pentru fiica sa, dar şi restanţe în valoare de 12.000 de euro. Magistraţii s-au bazat în decizia luată pe o lege italianăcare spune că părinţii, chiar dacă au divorţat, sunt obligaţi să plătească alocaţii pentru copiii lor, până când aceşti sunt "pe propriile picioare".
"În unele cazuri, asta înseamnă pentru totdeauna", spune  Chiara Saraceno, sociolog italian.

Roberto Calderoli, ministrul pentru Simplificarea Legislaţiei din guvernul italian a declarat că decizia de la Bergamo este "împotriva bunului simţ", dar că la fel este şi ideea ministrului Brunetta. Giorgia Meloni, ministrul Tineretului, care are 33 de ani, a recunoscut şi ea că a stat cu părinţii până de curând, dar că întotdeauna şi-a făcut singură patul.

"Aş fi preferat să-mi fac singură patul în propria casă, dar la fel ca mulţi alţii care terminaseră facultatea, nu-mi permiteam, financiar, acest lucru", a spus Meloni.

Potrivit Institutului de Statistică Italian, aproape jumătate dintre italienii care au plecat - într-un final - din "cuibuşorul" familiei au făcut-o pentru a se căsători, şi doar 28% pentru a fi independeţi.
 

×
Subiecte în articol: externe