x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe „Mâncătorie” între fraţi la Phenian

„Mâncătorie” între fraţi la Phenian

de Marina Constantinoiu    |    12 Ian 2012   •   21:00
„Mâncătorie” între fraţi la Phenian

Fratele cel mare al noului lider suprem nord-coreean, Kim Jong-un, face declaratii care uimesc. Kim Jong-nam crede ca noul lider de la Phenian va fi probabil utilizat drept simbol de catre elitele Armatei si ale partidului, pentru ca acestea sa-si poata pastra controlul asupra regimului draconic din Coreea de Nord, relateaza cotidianul japonez Tokyo Shimbun, citat de France Presse.

Ziarul japonez citeaza un e-mail trimis la 3 ianuarie de catre Kim Jong-Nam, care locuieste in strainatate, in care acesta critica ideea de succesiune ereditara si emite dubii in legatura cu capacitatea mai tanarului sau frate de a-si asuma noile responsabilitati la carma tarii, cu care s-a 'captusit' dupa decesul tatalui sau, Kim Jong-il. Acesta a condus Coreea de Nord cu o mana de fier dupa moartea tatalui sau, Kim Ir-Sen,in 1994. Kim Jong-il a decedat in urma unei crizei cardiace, la 17 decembrie, la varsta de 69 de ani.
'Oricine judeca normal tolereaza cu greu o succesiune ereditara de trei generatii', scrie el in acest mesaj, pe care cotidianul il califica drept autentic, fara totusi sa furnizeze dovezi in acest sens.

Anormal
'Ma intreb cum un tanar moste­nitor cu doar doi ani de pregatire in vederea succesiunii poate fi capabil sa isi asume puterea absoluta', adauga el, potrivit sursei citate. 'Este posibil ca elitele actuale aflate la pu­tere sa vrea sa ii succeada tatalui meu, afisandu-l pe tanarul lui succesor ca simbol', apreciaza Kim Jong-nam, in varsta de 40 de ani.
Kim Jong-un are 28 sau 29 de ani, anul nasterii sale nefiind niciodata anuntat oficial, doar ziua si luna fiind cunoscute.

Considerat o vreme mostenitorul probabil al tatalui sau, Kim Jong-nam, nascut din prima casatorie a lui Kim Jong-il, a cazut in dizgratie la inceputul anilor 2000. El traieste in prezent in strainatate, deplasandu-se intre Macao, unde locuieste intr-o vila luxoasa impreuna cu sotia sa si cu cei doi copii, si Beijing, unde detine, de asemenea, o casa.

In urma cu un an, el a acordat un interviu cotidianului Tokyo Shimbun, in care afirma ca tatal sau s-a opus transferului de putere, dar ca l-a desemnat pe fiul sau cel mic drept succesor, pentru a asigura stabilitatea regimului.
'Nu a existat o succesiune ere­ditara nici in cazul presedintelui chinez Mao Zedung', a amintit el, adaugand: 'Acest lucru nu cores-punde socialismului, si tatal meu era impotriva'.

La inceputul lui ianuarie, cotidianul japonez Yomiuri Shimbun a anuntat ca Kim Jong-nam s-ar fi deplasat in secret la Phenian dupa decesul tatalui sau. El i-ar fi adus un omagiu acestuia, impreuna cu fratele sau vitreg, Jong-un, potrivit cotidianului nipon.

Coreea de Nord l-a celebrat duminica trecuta pe noul sau lider, Kim Jong-un, cu ocazia aniversarii sale, difuzand un documentar in care fiul cel mic al lui Kim Jong-il este ca­lificat drept 'geniul geniilor' in materie de strategie militara, relateaza AFP.
Acest film difuzat de televiziunea publica il prezinta pe Kim Jong-un la comanda unui tanc si dand ordine soldatilor din fortele aeriene, teres­tre si maritime. 'Respectatul tovaras Kim Jong-un este perfect instruit in privinta tuturor strategiilor militare si demonstreaza calitati excelente de lider militar', afirma comentariul care insoteste imagini cu soldatii care sar de bucurie la vederea lui.

Aniversarile tatalui sau, Kim Jong-il, la 16 februarie, si ale bunicului sau, la 15 aprilie, sunt zile de sarbatoare in Coreea de Nord, cele mai importante din an.

×
Subiecte în articol: externe coreea de nord Kim Jong-un