x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Mandat internaţional de arestare pe numele lui Muammar Gaddafi

Mandat internaţional de arestare pe numele lui Muammar Gaddafi

de Marina Constantinoiu    |    27 Iun 2011   •   12:08
Mandat internaţional de arestare pe numele lui Muammar Gaddafi

Curtea Penala Internationala (CPI) cu sediul la Haga a emis, luni, un mandat international de arestare pe numele liderului libian Muammar Gaddafi, relateaza France Presse, care citeaza un judecator al Curtii.

Curtea a facut acest anunt in cursul unei audiente publice la Haga. Mandatul de arestare pe numele lui Gaddafi se refera la crimele contra umanitatii comise in Libia de la 15 februarie pana in prezent, care i se imputa liderului de la Tripoli.

"Curtea emite, prin prezenta, un mandat de arestare pe numele lui Muammar Gaddafi', a declarat judecatorul Sanji Mmasenono Monageng.

Judecatorii CPI au mai emis mandate de arestare pentru crime contra umanitatii si pe numele fiului lui Gaddafi, Seif Al-Islam si al sefului serviciilor de informatii libiene, Abdallah Al-Senoussi.

Procurorul Luis Moreno-Ocampo a cerut, la 16 mai, judecatorilor, sa emita mandate de arestare pe numele celor trei. El ii acuza ca ar fi responsabili de crimele si persecutiile comise de fortele de securitate libiene asupra populatiei civile, de la izbucnirea revoltei populare in Libia, la jumatatea lunii februarie, in special in Tripoli, Benghazi si Misrata.

La solicitarea Consiliului de Securitate al Natiunilor Unite, din 26 februarie, procurorul CPI a deschis la 3 martie o ancheta referitoare la situatia din Libia.

Revolta din Libia s-a soldat cu mii de morti, potrivit procurorului CPI. Ea a provocat si fuga in strainatate a circa 650.000 de libieni si deplasarea in interiorul teritoriului tarii a altor 243.000, potrivit ONU.

×