x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Manifestanţi londonezi i-au urat "călătorie sprâncenată" lui Margaret Thatcher

Manifestanţi londonezi i-au urat "călătorie sprâncenată" lui Margaret Thatcher

09 Apr 2013   •   08:47
Manifestanţi londonezi i-au urat "călătorie sprâncenată" lui Margaret Thatcher
Câteva sute de persoane au improvizat luni, în cartierul londonez popular şi multietnic Brixton, pe ritmuri de muzică hip hop şi reggae, o petrecere de stradă pentru a spune "călătorie sprâncenată", după moartea fostului premier Margaret Thatcher, scrie Mediafax.

Clare Truscott, în vârstă de 50 de ani, poartă o beretă sclipitoare şi o pancartă pe care se poate citi "Ding dong, the witch is dead" (Ding dong, vrăjitoarea a murit).

"Sunt aici pentru a le aminti tinerilor pagubele pe care ea le-a produs societăţii. Eu vin din nord, unde nu era de muncă. Acolo industria a dispărut rapid iar politica sa a făcut-o să dispară şi mai rapid", spune ea.

"Toţi politicienii scuipă retorica sa, chiar şi laburiştii, Tony Blair era o versiune soft a lui Margaret Thatcher", apreciază Truscott.

 Alţii poartă pancarte pe care se poate citi "Bucuraţi-vă, Thatcher a murit", iar alţii dansau. "Călătorie sprâncenată" ("Good riddance") era scris cu cretă pe trotuar în principala piaţă din acest cartier, în sudul Londrei, teatru al unor revolte în două rânduri, în anii '80.

"Suntem aici pentru a îi sărbători moartea", declară o îngrijitoare, Carole Roper, în vârstă de 50 de ani, venită din nordul Londrei.

 Între două guri de bere, ea spune că nu crede că aceasta este o răzbunare, "nu despre moartea lui Thatcher este vorba neapărat, ci despre ceea ce a făcut, despre politica pe care a dus-o în această ţară".

Ea denunţă modul în care Margaret Thatcher este descrisă în presă. "În comparaţie cu ceea ce a scris presa despre moartea (preşedintelui venezuelean Hugo) Chavez, ea este acoperită cu laude", acuză ea.

"Ea nu a făcut nimic să îi ajute pe săracii din această ţară", dar "noi avem o memorie bună. Niciunul dintre noi nu a uitat", subliniază Carole Roper.



×