x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Din cauza manifestaţiilor uriaşe, în Ucraina s-ar putea decreta starea de urgenţă (VIDEO)

Din cauza manifestaţiilor uriaşe, în Ucraina s-ar putea decreta starea de urgenţă (VIDEO)

01 Dec 2013   •   19:08
Din cauza manifestaţiilor uriaşe, în Ucraina s-ar putea decreta starea de urgenţă (VIDEO)
Sursa foto: VASILY MAXIMOV/AFP/Mediafax

UPDATE: O reuniune de urgenţă a preşedintelui ucrainean, Viktor Ianukovici, cu colaboratorii săi apropiaţi are loc duminică, în afara capitalei ucrainene, având ca obiectiv analizarea posibilităţii de a decreta starea de urgenţă din cauza amplelor proteste proeuropene şi antiguvernamentale care au loc în Kiev.
“Este foarte probabil ca de luni să se instituie starea de urgenţă, dar nu s-a luat încă o decizie”, a relatat postul RBK-Ukraini.
Reuniunea are loc la reşedinţa de la ţară a preşedintelui ucrainean, după cum a precizat agenţia Itar-Tass, citată de EFE.
AFP transmite, pe baza unui comunicat de presă al poliţiei, că uriaşul miting de la Kiev s-a soldat deja cu rănirea a cinci poliţişti, care au fost loviţi de buldozerul folosit de demonstranţi pentru a se apropia de sediul Preşedinţiei.

Manifestanţii au ocupat Primăria din Kiev

Protestatarii de la Kiev au preluat controlul asupra Primăriei oraşului, manifestaţiile opoziţiei proeuropene continuând şi la această oră în capitala ucraineană, relatează AFP.
“Reprezentanţii forţelor de ordine comunică prin portavoce cu cetăţenii care au preluat controlul clădirii. Le explică faptul că acţiunile lor sunt ilegale şi le cer să părăsească locul”, a declarat un purtător de cuvânt al poliţiei.
Cu toate acestea, jurnaliştii AFP au constatat că în Primărie continuă să pătrundă manifestanţi. Aceştia au agăţat pe faţada clădirii un banner pe care scrie “Cartierul general al Revoluţiei”. Au fost sparte mai multe ferestre ale clădirii.
Arseni Iaţeniuk, un lider al partidului Batkivşina (Patria) al liderei opoziţiei Iulia Timoşenko, aflată în închisoare, a cerut angajaţilor Primăriei să vină la lucru luni, în ciuda faptului că manifestanţii au ocupat sediul acesteia.
“Deputaţii Parlamentului şi deputaţii municipali au dreptul de a sta legal în sediul Primăriei, dar toţi funcţionarii trebuie să meargă şi ei la muncă”, a spus Iaţeniuk, care conduce grupul parlamentar al partidului său.

Peste 100.000 de persoane participă la demonstraţiile convocate de opoziţie la Kiev
Opoziţia a reuşit să adune 100.000 de oameni la Kiev, făcând apel la o grevă generală şi la înlăturarea de la putere a actualului preşedinte, Viktor Ianukovici, organizarea de alegeri anticipate şi reluarea procesului de apropiere de UE.
"Revoluţie!", "Ruşine!", "Kiev, trezeşte-te!", "Ucraina este Europa!", strigau manifestanţii, arborând drapele ucrainene şi europene după ce s-au reunit în apropiere de monumentul poetului ucrainean Taras Şevcenko, un erou naţional, de unde a început marşul lor.
După ce au împins gardurile metalice instalate cu o zi înainte pentru a împiedica accesul în Piaţa Independenţei, manifestanţii s-au reunit în acest loc simbolic pentru "Revoluţia portocalie" din 2004, de unde mulţi dintre ei au fost înlăturaţi violent de forţele de ordine sâmbătă dimineaţa.
Principalii lideri ai opoziţiei, în special fostul campion mondial de box Vitali Kliciko şi Arseni Iaţeniuk, un apropiat al opozantei încarcerate Iulia Timoşenko, se aflau la conducerea manifestaţiei.
Justiţia a interzis, sâmbătă seara, până la 7 ianuarie manifestaţiile din Piaţa Independenţei şi în principalele puncte strategice din capitală, unde se află clădiri guvernamentale.

Summit-ul de la Vilnius (Lituania), de joia şi vinerea trecute, ar fi trebuit să fie un succes. El trebuia să ofere o nouă dimensiune Parteneriatului Estic, însă eforturile în acest sens s-au soldat cu un revers important pentru diplomaţia europeană, care a subestimat puterea de influenţă a Rusiei în regiune.
Ucraina, cel mai important membru al Parteneriatului Estic, a cedat în cele din urmă ameninţărilor Rusiei, iar, dintre celelalte cinci ţări implicate iniţial în acest proces (Armenia, Belarus, R.Moldova, Georgia şi Azerbaidjan) au rămas numai doi supravieţuitori: Republica Moldova şi Georgia, un mic premiu de consolare, comentează cotidianul francez Le Monde.
Prin urmare, noile linii de frontieră s-au deplasat către Republica Moldova şi Georgia, care vor fi implicate într-o "ciocnire între doi titani", potrivit aprecierii lui Michal Baranowki, de la German Marshall Fund. "Cu Ucraina, preşedintele Putin a câştigat prima partidă şi nu intenţionează să se oprească aici", avertizează expertul polonez.
Lupta pentru menţinerea Ucrainei pe calea europeană şi revenirea asupra deciziei de a suspenda semnarea Acordului de asociere cu UE continuă, însă, pentru opoziţia proeuropeană ucraineană, care a decis să iasă în stradă pentru a-şi spune cuvântul.
Manifestanţii au preluat controlul sediului Primăriei Kievului, a anunţat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a poliţiei. Manifestanţii au intrat în sediul Primăriei şi au arborat pe faţadă un banner pe care se putea citi: "Cartierul general al Revoluţiei".  Geamurile clădirii au fost sparte.
Arseni Iaţeniuk, lider al partidului Batkivscina (Patria) al opozantei încarcerate Iulia Timoşenko, le-a cerut angajaţilor Primăriei să vină să lucreze luni, în pofida faptului că manifestanţii au preluat controlul clădirii.







×
Subiecte în articol: ucraina proteste