x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Manifestaţia de la Istanbul, soldată cu răniţi

Manifestaţia de la Istanbul, soldată cu răniţi

01 Mai 2013   •   16:36
Manifestaţia de la Istanbul, soldată cu răniţi

Mai multe persoane, printre care şi un fotograf al AFP şi doi poliţişti, au fost rănite în ciocnirile care au avut loc miercuri, la Istanbul, între poliţie şi demonstranţi, cu prilejul manifestaţiei ocazionate de ziua de 1 mai, informează France Presse.

Aproximativ zece manifestanţi, dintre care majoritatea au suferit disconfort cardiac din cauza gazelor lacrimogene folosite din abundenţă de poliţişti, au fost spitalizate. Un fotograf al AFP a fost atacat violent de manifestanţi anarhişti cu cagulă care i-au distrus echipamentul.

Guvernoratul Istanbulului a anunţat că 20 de manifestanţi au fost arestaţi de poliţie.

Au fost raportate ciocniri în trei cartiere care duc spre Piaţa Taksim, unde străzile au fost închise şi baricadate pentru a împiedica demonstranţii să aibă acces la ea.

Un grup de circa 30 de feministe, care agitau steaguri violet şi scandau "Toţi împreună împotriva fascismului", a fost respins de poliţie cu gaze lacrimogene, care au provocat stări de sufocare în rândul demonstranţilor.

Poliţia a intervenit şi în apropiere de birourile sindicatului Disk /stânga/, care a convocat demonstraţia, situate în apropierea Pieţei Taksim, folosind din nou grenade lacrimogene.

Parlamentari din principala formaţiune de opoziţie, Partidul Republican al Poporului (CHP, social-democrat), care s-au aflat la faţa locului, au fost nevoiţi să se refugieze în clădiri învecinate.

"Aceasta este o represiune inacceptabilă împotriva lucrătorilor", a declarat reporterilor vicepreşedinte formaţiunii, Gürsel Tekin, care a denunţat comportamentul de "mentalitate fascistă", referindu-se la guvernul islamic conservator.

Spre mijlocul zilei tensiunea a scăzut, înregistrându-se o dispersare treptată a manifestanţilor veniţi spre Taksim.

Prin contrast, Ziua Muncii a fost sărbătorită fără incidente în cel puţin alte două locuri din metropola turcă şi în alte oraşe din Turcia, potrivit canalelor de televiziune.


×
Subiecte în articol: manifestatie istanbul raniti