x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Manifestaţii în Rusia: Un actor, condamnat la 3,5 ani de închisoare, inclus pe lista „deţinuţilor politici”

Manifestaţii în Rusia: Un actor, condamnat la 3,5 ani de închisoare, inclus pe lista „deţinuţilor politici”

16 Sep 2019   •   21:10
Manifestaţii în Rusia: Un actor, condamnat la 3,5 ani de închisoare, inclus pe lista „deţinuţilor politici”
Sursa foto: Leonid Andronov/Getty Images/iStockphoto

Un bărbat, arestat la începutul lunii august în timpul unei manifestaţii a opoziţiei la Moscova, a fost condamnat luni la trei ani şi jumătate de închisoare pentru violenţe împotriva forţelor de ordine, a anunţat Comitetul de anchetă rus, citat de AFP.

Pavel Ustanov, un actor de 24 de ani, a fost acuzat de tribunalul moscovit Tverskoi că ar fi opus rezistenţă în timpul arestării sale, provocând o luxaţie de umăr unuia dintre poliţiştii care l-au reţinut.

Tânărul pledează nevinovat şi asigură că nu a participat la manifestaţia neautorizată în cursul căreia a fost arestat, dar - potrivit Comitetului de anchetă – „probele adunate sunt considerate suficient”. El îşi va executa pedeapsa într-o colonie penitenciară, a precizat acesta.

Conform media ruse, tânărul actor a asigurat în timpul procesului că aştepta un amic în faţa staţiei de metrou, cu telefonul în mână, când a fost arestat.

Cazul său a provocat indignarea apărătorilor drepturilor omului din Rusia, care au denunţat o condamnare arbitrară, organizaţia rusă Memorial plasându-l pe Pavel Ustinov pe lista sa cu „deţinuţi politici”.

Această condamnare ridică la şase numărul persoanelor condamnate la pedepse grele cu închisoarea, după manifestaţii ale opoziţiei ruse în vară, la Moscova. Demonstrațiile au avut loc în fiecare weekend în capitala rusă pentru a protesta față de excluderea candidaţilor opoziţiei de la alegerile locale moscovite.

În mare parte neatorizate, aceste manifestaţii s-au soldat cu aproape 2.700 de reţineri în total. În timp ce majoritatea persoanelor arestate au fost eliberate, cinci bărbaţi acuzaţi de violenţe asupra poliţiştilor au fost deja condamnaţi la pedepse grele cu închisoarea, în săptămâna care a precedat alegerile.

Represaliile au condus la un scor slab al Rusiei Unite, partidul de guvernământ, al președintelui Vladimir Putin, care a pierdut numeroase locuri în parlamentul local din Moscova, dar care, cu toate acestea, rămâne majoritar.

AGERPRES

×