x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Manifestaţii „inedite” pentru romånia (El Pais)

Manifestaţii „inedite” pentru romånia (El Pais)

25 Ian 2012   •   21:00
Manifestaţii „inedite” pentru romånia (El Pais)

n) 'Premierul roman face apel la unitate de Ziua Unirii, in timp ce miile de oameni, care protesteaza fata de neputinta Guvernului de a determina o crestere a nivelului de trai, si-au transferat furia asupra Televiziunii publice', remarca Washington Post in articolul sau despre situatia din tara noastra.

n) Ziarul elen Ethnos constata ca destituirea ministrului de Externe roman nu a avut efectul scontat, de a tempera protestele.

n) Iar cotidianul austriac Der Standard anunta ca 'Diaconescu este noul ministru de Externe roman'.

n) 'Protestele, care cer demisia lui Basescu si alegeri anticipate, au intrat in a doua saptamana', face socoteala El Pais. Si noteaza caracterul 'inedit' al ma­ni­fes­tatiilor, 'intr-o tara in care oamenii tind sa ramana in casa in loc sa lupte pentru drepturile lor'. 'Epicentrul mobilizarilor, remarca ziarul spaniol, este in continuare Piata Universitatii din Bucuresti, kilometrul zero, unde a inceput Revolutia din 1989, care a dus la rasturnarea regimului stalinist al lui Nicolae Ceausescu.'

n) Iar La Repubblica face trimi­tere la cunoscuta 'Piata Tahrir' din Egipt, dar si la monumentul din bronz din fata Teatrului National, 'care aminteste de Caragiale', transformat in 'reperul ideo­logic perfect al acestei miscari'. 'Basescu si Boc nu au multe solutii', este de parere ziarul ita­lian, care admite ca nu ei au inventat criza. 'Dar daca nu se grabesc sa inventeze o solutie, situatia s-ar putea agrava', avertizeaza La Repubblica.

n) Si pe buna dreptate, daca tinem cont de prognoza in scadere pentru Europa Centrala si Estica, data publicitatii de BERD si citata de Financial Times. 'Vesti proaste pentru cea mai mare parte a regiunii est-europene, mai ales pentru tarile care depind de creditul bancar extern, printre care Ungaria, Romania si majoritatea tarilor ex-iugoslave si baltice', consemneaza prestigioasa publicatie londoneza.

n) Nici Wall Street Journal nu are vesti mai bune: 'FMI diminu­ea­za estimarile pentru cresterea glo­bala', titreaza cotidianul ameri­can.

n) 'Protestele de masa conti­nua la Bucuresti. Participantii cer demisia presedintelui Ro­ma­niei, Traian Basescu, a Guvernului tarii si organizarea de alegeri anticipate. Mii de militari si de foste ca­dre ale Armatei au iesit azi in stra­da in fata sediului Guvernului. Or­ganizatorii actiunii, sindicatul mi­li­­tarilor in retragere, si-au anuntat so­lidaritatea cu manifestantii care pro­testeaza de doua saptamani la Bucuresti si in alte orase ale tarii', anunta si Vocea Rusiei. (Rador, M.C.)

×
Subiecte în articol: externe