x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Marea Britanie a decis expulzarea ambasadorului iranian la Londra

Marea Britanie a decis expulzarea ambasadorului iranian la Londra

de Marina Constantinoiu    |    30 Noi 2011   •   15:26

Ambasada Marii Britanii de la Teheran, atacata marti de manifestanti, a fost inchisa, a anuntat miercuri ministrul britanic de Externe, William Hague, cerand totodata si inchiderea ambasadei iraniene de la Londra si retragerea personalului diplomatic "in mai putin de 48 de ore', relateaza AFP si Ynetnews.com.
Hague i-a anuntat pe membrii Parlamentului britanic ca a inchis ambasada de la Teheran, estimand ca atacul nu avea cum sa se produca "fara consimtamantul pana la un anumit punct' al regimului iranian. El a adaugat ca "ultimii membri ai staff-ului britanic de la Teheran au parasit miercuri Iranul'.
"Insarcinatul cu afaceri iranian de la Londra este pe cale sa fie informat ca cerem inchiderea imediata a ambasadei Iranului din Londra si ca toti membrii personalului diplomatic iranian trebuie sa paraseasca Marea Britanie in 48 de ore', a adaugat seful diplomatiei britanice.
William Hague a tinut sa precizeze ca acest lucru nu constituie o ruptura completa a relatiilor diplomatice. "Este o masura care reduce relatiile noastre cu Iranul la cel mai scazut nivel compatibil cu mentinerea relatiilor diplomatice', a adaugat el.
Hague a confirmat ca Marea Britanie si aliatii sai vor lua in considerare si alte masuri, in cadrul unei reuniuni a ministrilor de externe din Uniunea Europeana programata pentru joi. "Ideea ca autoritatile iraniene nu au putut proteja ambasada noastra sau ca acest atac s-a produs fara consimtamantul regimului pana la un anumit punct nu este decat o fantezie', a estimat ministrul de externe britanic.
Aproximativ 24 de membri ai personalului ambasadei si angajati se aflau la misiunea diplomatica britanica din Teheran. Toti sunt adulti, pentru ca Marea Britanie nu trimite diplomati in Iran cu copii mici din motive de securitate.
Anterior, premierul britanic David Cameron a amenintat Iranul cu 'masuri foarte dure' dupa atacul "scandalos' de marti impotriva ambasadei Marii Britanii de la Teheran, precizand ca prioritatea este securitatea personalului diplomatic.
Atacarea ambasadei Marii Britanii de la Teheran de catre manifestanti islamisti radicali a suscitat vii condamnari la nivel international. Consiliul de Securitate al ONU a condamnat incidentul "in cei mai duri termeni', in timp ce Teheranul si-a exprimat "regretele'. Presedintele Parlamentului iranian, Ali Larijani, a declarat insa ca "mania studentilor protestatari este rezultatul mai multor decenii de comportament de dominatie al Marii Britanii'.

×