x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Marea Britanie - Controverse legate de publicarea distincţiilor regale de Anul Nou

Marea Britanie - Controverse legate de publicarea distincţiilor regale de Anul Nou

29 Dec 2019   •   13:00
Marea Britanie - Controverse legate de publicarea distincţiilor regale de Anul Nou

Tradiţionala listă de distincţii regale de Anul Nou a generat controverse sâmbătă în Marea Britanie, care au vizat alegerea unora dintre personalităţile premiate şi publicarea online, dintr-o eroare, a adreselor lor, informează AFP.

Adresele personale şi profesionale ale unora dintre personalităţile recompensate, precum cele ale starului pop Elton John, jucătorului englez de crichet Ben Stokes şi ale unor politicieni şi poliţişti, au fost publicate vineri seară pe un site al guvernului britanic, care a prezentat apoi scuze publice pentru această eroare.

"Acele informaţii au fost eliminate (de pe site, n.r.) cât mai repede posibil", a declarat sâmbătă un purtător de cuvânt al guvernului. "Le cerem scuze tuturor celor care au fost afectaţi şi analizăm ceea ce s-a întâmplat", a adăugat el.

Publicarea acestei liste anuale provocase deja anumite nemulţumiri în rândul opiniei publice, din cauza alegerii de a premia anumite personalităţi controversate, precum Alison Saunders, fosta directoare a diviziei de cercetări penale din Marea Britanie.

Alison Saunders a primit titlul de "Dame" (echivalentul feminin pentru "Sir") din partea reginei Elisabeta a II-a, deşi părăsise acel post anul trecut, după ce a fost aspru criticată pentru acţiunile sale.

În perioada în care a condus Chief Crown Prosecution (Parchetul General din Marea Britanie), o serie de persoane au fost date în judecată pentru infracţiuni sexuale, însă multe dintre acele cercetări judiciare au fost în final abandonate din cauza lipsei de probe.

Avocatul specializat în drept penal Daniel Janner, fiul Lordului Janner - acuzat de agresiuni sexuale comise asupra unor minore şi decedat în 2015 -, a considerat "consternant" faptul că Alison Saunders a primit acea distincţie.

"Ea a distrus complet viaţa tatălui meu, nevinovat, cu acele acuzaţii ridicole", a declarat el pentru agenţia de presă PA, acuzând-o pe Alison Saunders că le-a "considerat vinovate" pe persoanele vizate în acele dosare.

"Periculoasele cruciade ale lui Alison Saunders au ruinat vieţile unor persoane complet nevinovate", a declarat sâmbătă, pentru Daily Telegraph, Samuel Armstrong, fost consilier al unui deputat conservator, declarat şi el nevinovat la finalul unui proces în care a fost acuzat de viol.

"Dame Alison" şi-a apărat distincţia primită, afirmând pentru cotidianul The Times că acel titlu "recompensează 30 de ani de serviciu public". Cotidianul britanic a subliniat că Alison Saunders a fost singurul director al Parchetului General din ultimii 25 de ani care nu a primit distincţia regală imediat după ce a părăsit acel post.

O altă distincţie, acordată lui Iain Duncan Smith, fost lider al Partidului Conservator şi susţinător înverşunat al Brexitului, a atras nemulţumirea partidelor de opoziţie, deoarece el a conceput un sistem de reformă a alocaţiilor sociale, criticat din cauza costului său şi a timpilor mari de aşteptare pentru beneficiarii săi.

În total, suverana britanică a premiat 1.097 de persoane cu ocazia Anului Nou, inclusiv pe cântăreaţa şi actriţa australiană Olivia Newton-John şi pe regizorii britanici Sam Mendes şi Steve McQueen.

O a doua listă de distincţii regale este anunţată în fiecare an cu ocazia aniversării reginei britanice, pe 21 aprilie.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: Marea Britanie