x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Marea Britanie încalcă drepturile omului în cazul Assange, susține președintele ecuadorian

Marea Britanie încalcă drepturile omului în cazul Assange, susține președintele ecuadorian

08 Noi 2013   •   16:04
Marea Britanie încalcă drepturile omului în cazul Assange, susține președintele ecuadorian

Marea Britanie încalcă drepturile omului atunci când îl constrânge pe Julian Assange, fondatorul site-ului WikiLeaks, să rămână pe termen nedeterminat în cadrul ambasadei ecuadoriene de la Londra, a declarat într-un interviu pentru AFP președintele Ecuadorului, Rafael Correa, informează agerpres.ro.

"Cazul se află în mâinile Marii Britanii: dacă vrea ca el să rămână acolo vreme de 30 de ani, el va rămâne acolo 30 de ani. Dar acest lucru reprezintă o încălcare a drepturilor omului", a spus Coreea, aflat în vizită la Paris.

"Noi i-am acordat azil lui Julian Assange prin deplina exercitare a suveranității noastre", a adăugat președintele ecuadorian. Assange "are dreptul să solicite azil unei țări la alegerea sa", a subliniat șeful statului. În ceea ce privește Suedia, care ar dori să îl cerceteze pe Assange "într-o afacere judiciară", aceasta ar putea să o facă printr-o videoconferință. "Problema va fi astfel soluționată", a explicat Correa.

Julian Assange se află refugiat în ambasada Ecuadorului de la Londra de la 19 iunie 2012 pentru a scăpa de o extrădare spre Suedia, unde este căutat pentru a fi cercetat în legătură cu presupuse agresiuni sexuale, pe care el le neagă. Ecuadorul a amenințat la 25 octombrie cu aducerea Marii Britanii în fața unei instanțe internaționale în cazul în care această țară nu va da un răspuns pentru rezolvarea situației lui Julian Assange.

Australianul de 41 de ani se teme ca, în cele din urmă, să nu fie extrădat în SUA, unde riscă pedeapsa cu moartea din cauza publicării de către WikiLeaks a unor documente secrete americane, notează AFP.

×
Subiecte în articol: julian assange Rafael Coreea