x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Marea Britanie: O bombă care viza poliţişti a explodat în apropierea frontierei irlandeze, fără a face victime

Marea Britanie: O bombă care viza poliţişti a explodat în apropierea frontierei irlandeze, fără a face victime

19 Aug 2019   •   19:00
Marea Britanie: O bombă care viza poliţişti a explodat în apropierea frontierei irlandeze, fără a face victime

O bombă care viza poliţişti a explodat luni dimineaţă în Irlanda de Nord, la Newtonbutler, în apropierea frontierei cu Irlanda, fără a face victime, a anunţat poliţia locală, evocând posibila responsabilitate a unor grupări care se revendică de la Armata Republicană Irlandeză (IRA), transmit AFP şi Reuters.

Poliţia nord-irlandeză a precizat că dispozitivul care a explodat luni în apropierea frontierei cu Irlanda era destinat să-i atragă într-o capcană şi să-i ucidă pe poliţiştii care cercetau o falsă alertă cu bombă şi care au fost norocoşi să scape nevătămaţi.

Poliţia a fost informată sâmbătă seara că un dispozitiv suspect fusese plasat în zona Wattle Bridge din aceeaşi regiune. În timp ce poliţia desfăşura operaţiunea de căutare, un dispozitiv a explodat luni dimineaţă într-o altă zonă, pe o şosea principală, a precizat adjunctul şefului poliţiei locale, Stephen Martin, într-o conferinţă de presă la Belfast.

El s-a declarat 'ferm convins că este vorba despre o tentativă deliberată de a atrage poliţia şi pe colegii de la antiterorism într-o zonă unde să fie omorâţi'. În plus, 'faptul că dispozitivul a fost plasat pe o şosea principală ar fi putut fi devastator pentru oricine din vecinătatea imediată', a adăugat Martin. 

Întrebat în legătură cu suspiciunile anchetatorilor, el a afirmat că 'IRA ar fi un punct de plecare foarte bun pentru orice investigaţie', subliniind că 'nivelul de activitate al acesteia a crescut în acest an', şi menţionând grupările disidente IRA Continuitate IRA şi Noua IRA.

Cele două mici grupări se revendică de la Armata Republicană Irlandeză (IRA), angajată istoric pentru unificarea insulei, a cărei parte de nord face parte, ca provincie, din componenţa Marii Britanii.

În ultima vreme, posibilitatea unei ieşiri a Regatului Unit din UE fără un acord a realimentat tensiunile, un aşa-numit Brexit 'dur' riscând să reinstituie o frontieră între cele două Irlande. Frontiera a fost desfiinţată prin acordurile de pace din 1998 care au pus capăt unei perioade de trei decenii de confruntări între unionişti şi republicani. 

În aprilie, o jurnalistă a fost împuşcată mortal de disidenţi ai IRA în timpul unei manifestaţii violente la Londonderry.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: Marea Britanie bombă