x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Marea Britanie trimite o a doua navă de război în Golful Persic

Marea Britanie trimite o a doua navă de război în Golful Persic

12 Iul 2019   •   17:02
Marea Britanie trimite o a doua navă de război în Golful Persic

Marea Britanie îşi va creşte temporar prezenţa militară în Golful Persic, devansând desfăşurarea unei a doua nave de război, a indicat vineri guvernul de la Londra, în contextul accentuării tensiunilor cu Iran, transmite AFP.

Distrugătorul HMS Duncan se va deplasa în Golf, unde se va alătura fregatei HMS Montrose, pentru a continua să garanteze 'libertatea de navigaţie' în zonă, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului.

Rotaţia, care era programată, a fost devansată, a precizat o sursă din Ministerul Apărării.

Potrivit BBC, HMS Duncan va opera alături de HMS Montrose în Golf pentru o scurtă perioadă de timp, după care acesta se va îndrepta spre Bahrain pentru lucrări de mentenanţă de rutină. 

O altă sursă guvernamentală a precizat marţi că guvernul a ridicat la maximum nivelul de alertă în apele teritoriale iraniene pentru navele britanice. 

Tensiunile în jurul strâmtorii Ormuz, prin care tranzitează aproape o treime din ţiţeiul mondial transportat pe mare, s-au accentuat în ultimele săptămâni din cauza unei spirale de evenimente, printre care atacuri de origine necunoscută împotriva unor petroliere şi distrugerea unei drone americane de către Iran.

Un nou incident a survenit miercuri, când, potrivit Londrei, marina militară iraniană a încercat 'să împiedice trecerea' unui petrolier britanic prin strâmtoarea Ormuz. Fregata HMS Montrose, venită în sprijinul său, a fost nevoită să 'lanseze avertismente verbale' către vedetele iraniene pentru ca acestea să se retragă. 

De partea cealaltă, Gardienii Revoluţiei, armata ideologică a regimului iranian, a negat orice 'confruntare' recentă cu nave străine.

Incidentul a avut loc după ce preşedintele iranian Hassan Rouhani a avertizat miercuri Marea Britanie că vor exista 'consecinţe' după sechestrarea petrolierului său Grace 1 în largul Gibraltarului acum o săptămână.

SUA şi-au confirmat joi intenţia de a forma o coaliţie internaţională pentru escortarea navelor comerciale în zona Golfului.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: Marea Britanie golful persic