x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Marea Britanie va plăti încă 44.5 milioane de lire pentru acordul de securitate anglo-francez

Marea Britanie va plăti încă 44.5 milioane de lire pentru acordul de securitate anglo-francez

18 Ian 2018   •   12:02
Marea Britanie va plăti încă 44.5 milioane de lire pentru acordul de securitate anglo-francez

Marea Britanie va plăti 44,5 milioane de lire pentru măsuri de securitate sublimentară în Franţa, pentru a preveni o altă tabără de refugiaţi formată în Calais sau un alt port pe Canalul Mânecii, notează The Guardian

Banii suplimentari se vor îndrepta către împrejmuire, camere de supravegheat şi alte tehnologii de detectare în Calais şi în alte porturi, posibil şi în Dunkirk. Aceştia vor fi folosiţi, de asemenea, pentru a ajuta la realocarea migranţilor din oraşele portuale în alte părţi ale Franţei.

Pe lângă faptul că a cerut o contribuţie sporită la aceste costuri, guvernul francez a cerut Regatului Unit să înfiinţeze o operaţiune comună pentru a procesa cererile de azil în Calais.

Propunerea poate face parte dintr-un nou tratat – o îmbunătăţire a acordului Le Touquet, potrivit căruia punctele de verificare de la graniţa britanică sunt mutate în Franţa. În Calais sunt în jur de 1,000 de refugiaţi, inclusiv cel puţin 70 de copii singuri, iar un sistem de procesare ar putea asigura unora dintre ei o rută legală către Marea Britanie.

“Acest lucre este despre a investii şi a consolida securitatea frontierei Regatului Unit. Precum noi investim în graniţele noastre din restul Marii Britanii, este corect să monitorizăm în mod constant dacă există mai multe locuri pe cale le putem face la controalele de frontieră cu Regatul Unit din Franţa şi Belgia, pentru a ne asigura că acestea sunt cât mai sigure”, a spus un purtător de cuvânt al guvernului Franţei. 

Ambele ţări se pot retrage oricând din acordul Le Touquet, încheiat în 2003, însă asta ar însemna o revenire la graniţele tradiţionale, iar această mişcare ar reprezenta o excludere a Marii Britanii de pe continent, în perioada în care se implementeză Brexitul. Sub prevederile Le Touquet, Marea Britanie are graniţa în Franţa, în timp ce Franţa face controale la vamă în Marea Britanie.

Calais reprezintă un popas pentru valul de migranţi şi refugiaţi care îşi doresc să ajungă în Marea Britanie, fiind la doar 33 de kilometri dincolo de Canalul Mânecii.

Anunţul va fi făcut în timpul prezentării unui pachet de măsuri care va fi anunţat de către Theresa May şi Emmanuel Macron, joi, pentru a asigura relaţii apropiate şi după Brexit.

×