x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Marea Britanie vrea să combată obezitatea printr-o taxă pe zahăr

Marea Britanie vrea să combată obezitatea printr-o taxă pe zahăr

18 Aug 2016   •   16:19
Marea Britanie vrea să combată obezitatea printr-o taxă pe zahăr

Guvernul britanic a lansat joi o strategie destinată combaterii obezităţii infantile prin taxarea companiilor care vând băuturi răcoritoare care conţin zahăr, urmând ca banii să fie investiţi în programe care încurajează activitatea fizică şi dieta echilibrată pentru şcolari, informează Reuters.

Făcând un apel către producătorii de alimente şi băuturi răcoritoare pentru ca aceştia să reducă conţinutul de zahăr din produsele lor, Guvernul de la Londra a subliniat că o treime din copiii cu vârsta între 2 şi 15 ani din Marea Britanie sunt deja supraponderali sau obezi.

"Obezitatea este o ameninţare atât la adresa sănătăţii copiilor cât şi a economiei noastre, costurile pentru sistemul naţional de sănătate ridicându-se la miliarde de lire sterline în fiecare an. Taxa pentru industria băuturilor răcoritoare este un importat pas înainte în lupta împotriva obezităţii", a declarat secretarul de stat în Ministerul britanic de Finanţe, Jane Ellison.

Prin introducerea unei taxe pe zahăr, Marea Britanie se alătură Belgiei, Franţei, Ungariei şi Mexicului, toate acestea ţări introducând, sub o formă sau alta, o taxă pe băuturile răcoritoare care conţin zahăr. Ţările scandinave au introdus şi ele de mai mulţi taxe similare.

În cazul Marii Britanii, taxa se va aplica tuturor băuturilor răcoritoare cu un conţinut de zahăr de peste 5 grame la 100 de mililitri, urmând ca băuturile cu un conţinut şi mai mare să fie taxate şi mai mult.

Cu toate acestea, preşedintele Asociaţiei producătorilor de băuturi răcoritoare din Marea Britanie, Gavin Partington, a apreciat că aceasta este o "taxă punitivă" care va duce la pierderea a mai multor mii de locuri de muncă fără a avea un impact semnificativ asupra obezităţii.

Departamentul de Sănătate al Guvernului britanic susţine că băuturile răcoritoare sunt principala sursă de zahăr pentru copii iar un copil poate să-şi asigure aportul zilnic recomandat de zahăr prin consumul unei singure doze de cola care conţine nouă linguriţe de zahăr. De asemenea, ministrul britanic al Sănătăţii Publice, Nicola Blackwood, a precizat că strategia de combatere a obezităţii include şi o măsură prin care şcolile primare trebuie să asigure fiecărui copil cel puţin 60 de minute de activitate fizică viguroasă în fiecare zi iar cel puţin 30 de minute din această perioadă trebuie să se desfăşoare în timpul orelor petrecute la şcoală.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: taxa pe zahar