x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe "Marea de romăni" reacţionează timid la declaraţiile lui Voronin

"Marea de romăni" reacţionează timid la declaraţiile lui Voronin

de Jurnalul National    |    21 Dec 2007   •   00:00

Deputaţii Alianţei Moldova Noastră din Parlamentul de la Chişinău au părăsit ieri sala de şedinţe, protestănd faţă de refuzul şefului Legislativului, Marian Lupu, de a supune la vot propunerea invitării lui Vladimir Voronin in plen, pentru a explica intenţia de a schimba simbolurile de stat ale Republicii Moldova.


Deputaţii din opoziţia centristă (Alianţa Moldova Noastră) din Parlamentul de la Chişinău au părăsit ieri sala de şedinţe, protestănd faţă de refuzul şefului Legislativului, Marian Lupu, de a supune la vot propunerea invitării lui Vladimir Voronin in plen, pentru a explica intenţia de a schimba simbolurile de stat ale Republicii Moldova.

Miercuri, in cadrul unei conferinţe de presă, Voronin s-a arătat dispus să cureţe insemnele statale ale Republicii Moldova de simbolistica romănească, "dacă aceasta va intări statalitatea moldovenească". Potrivit lui, "şi limba moldovenească, şi istoria Moldovei, şi imnul, şi stema trebuie să răspundă la intrebările, realităţile şi necesităţile independenţei Republicii Moldova". (...) "Dacă introducerea «limbii moldoveneşti» sau schimbarea imnului sau stemei vor contribui la intărirea statalităţii, vom face acest lucru, indiferent de situaţia politică", a spus Vladimir Voronin. El a adăugat că "stema actuală a Republicii Moldova a fost adusă pe uşa din spate şi propusă in ultimul moment". (...) "Era pregătită cu totul altă stemă. Noaptea, insă, aceasta a fost inlocuită de către majoritatea de atunci din Parlament", a mai spus Vladimir Voronin.

REACŢII. Deputaţii din Alianţa Moldova Noastră şi-au chemat ieri toţi colegii din opoziţie să iniţieze procedura de demitere a preşedintelui Voronin, pentru incălcarea prevederilor Constituţiei pe care a ţinut măna in ziua investirii in funcţie, jurănd să o respecte. Centriştii nu au avut, insă, sprijinul celorlalte formaţiuni politice parlamentare de opoziţie. Conform art. 89 din Constituţia Republicii Moldova, "propunerea de demitere a şefului statului poate fi iniţiată de cel puţin o treime din deputaţi". Opoziţia deţine 45 de mandate din cele 101 din Legislativul de la Chişinău.

La răndul său, liderul PNL Vitalia Pavlicenco a solicitat crearea unei comisii de experţi independenţi care să analizeze starea sănătăţii şefului statului. In replică, deputatul comunist Vadim Mişin a spus că deputaţii trebuie să-şi dea seama de declaraţiile pe care le fac. "A-l jigni pe şeful statului este o lipsă de tact extremă şi lipsă de stimă faţă de propria ţară", a spus el.

In acelaşi context, Partidul Liberal Democrat din Moldova a difuzat o declaraţie in care işi exprimă profunda ingrijorare şi indignare faţă de declaraţia şefului statului, cum că "... el nu este preşedintele romănilor", făcută in cadrul conferinţei de presă. Potrivit declaraţiei, această afirmaţie frizează lipsa de responsabilitate şi este in măsură să destabilizeze situaţia din ţară. PLD atrage atenţia că atitudinea hazardată a şefului statului in probleme sensibile cum este cea identitară, precum şi atentatele repetate la simbolurile naţionale conduce la segregarea societăţii, fapt ce poate avea consecinţe imprevizibile pentru viitorul Republicii Moldova ca stat.

Reacţii la declaraţiile de miercuri făcute de Vladimir Voronin au inceput să apară nu doar la Chişinău. Consiliul Raional Nisporeni s-a intrunit ieri intr-o şedinţă extraordinară şi a adoptat o declaraţie in care se arată "profund indignat şi protestează faţă de acţiunile antiromăneşti intreprinse de regimul comunist de la Chişinău".

Â

  • Vitalie Călugăreanu, Chişinău

Â

Â

Kosovo nu-I ca Transnistria

Regimul separatist de la Tiraspol ii răstălmăceşte cuvintele preşedintelui moldovean Vladimir Voronin şi declară, cu aparentă francheţe, că Transnistria vrea să obţină independenţa faţă de Republica Moldova după modelul Kosovo. Asta in contextul in care liderul de la Chişinău declarase in urmă cu mai multe zile că situaţia din Transnistria nu poate fi soluţionată după modelul Kosovo. Surse oficiale de la Tiraspol au declarat pentru RIA Novosti că evoluţia dosarului Kosovo este urmărită cu atenţie de autorităţile separatiste. In ziua in care Consiliul de Securitate al ONU discuta aprins pe tema Kosovo, preşedintele sovietului suprem de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, declara că dacă ONU recunoaşte independenţa provinciei sărbe, Transnistria va cere şi ea recunoaşterea. Reunit miercuri pentru a examina viitorul statut al provinciei sărbe, Consiliul de Securitate al ONU a anunţat insă că nu a reuşit să rezolve impasul pe tema Kosovo.

×