x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Marea Neagră: UE trebuie să se implice mai mult

Marea Neagră: UE trebuie să se implice mai mult

de Mihaela Matachita    |    15 Oct 2008   •   00:00
Marea Neagră: UE trebuie să se implice mai mult

Ministrul de Externe, Lazăr Comănescu, a apreciat că Marea Neagră este o frontieră temporară a Uniunii Europene, adăugând că, prin intermediul acestei regiuni, UE are şansa de a arăta Rusiei că este disponibilă la dialog.



Ministrul de Externe, Lazăr Comănescu, a apreciat că Marea Neagră este o frontieră temporară a Uniunii Europene, adăugând că, prin intermediul acestei regiuni, UE are şansa de a arăta Rusiei că este disponibilă la dialog.

Ministrul a făcut aceste declaraţii la Seminarul "Marea Neagră, noua frontieră a Uniunii Europene" (foto), organizat ieri la Bucureşti de Ambasada Franţei, ţară care deţine în prezent Preşedinţia UE, MAE român şi Reprezentanţa Comisiei Europene. Lazăr Comănescu a evidenţiat importanţa apropierii Republicii Moldova de UE, spunând că încheierea unui nou acord cu aceasta va contribui la traseul ei european. El a menţionat conflictele îngheţate, securitatea energetică şi imigraţia ca aspecte importante în regiunea Mării Negre şi a subliniat implicarea Preşedinţiei franceze a UE în soluţionarea conflictului din Georgia. Comănescu a menţionat şi Parteneriatul Estic, apreciind că această iniţiativă europeană trebuie să fie complementară Sinergiei Mării Negre, care are o valoare adăugată prin participarea Rusiei şi Turciei. Ministrul de Externe a mai spus că UE are şansa de a arăta Rusiei că este disponibilă la dialog prin intermediul regiunii Mării Negre.


Mesaj

Ministrul francez de Externe, Bernard Kouchner, invitat la dezbatere, a transmis un mesaj citit de ambasadorul Franţei, Henri Paul. Kouchner a trecut în revistă principalele probleme ale regiunii: traficul, imigraţia ilegală, ameninţările teroriste, conflictele îngheţate, transportul de hidrocarburi şi diversitatea politică. El a menţionat că Preşedinţia franceză a UE "a luat pe deplin în considerare dimensiunea strategică a regiunii Mării Negre şi necesitatea consolidării prezenţei UE în regiune".
UE va trebui să îşi reconfigureze politica de vecinătate estică, din punct de vedere politic, economic şi al securităţii, pentru a fi mult mai prezentă în regiune, a declarat europarlamentarul Titus Corlăţean/PSE, PSD. Iulian Chifu, directorul Centrului de Prevenire a Conflictelor, a subliniat nevoia unei mai mari implicări a UE în regiunea extinsă a Mării Negre şi, implicit, a lărgirii implicării UE de la Georgia la alte conflicte îngheţate din zonă.

×
Subiecte în articol: externe mării negre