x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Margaret Thatcher a murit la 87 de ani. "Doamna de Fier" nu va avea funeralii naţionale

Margaret Thatcher a murit la 87 de ani. "Doamna de Fier" nu va avea funeralii naţionale

08 Apr 2013   •   14:56
Margaret Thatcher a murit la 87 de ani. "Doamna de Fier" nu va avea funeralii naţionale

Margaret Hilda Thatcher, Baroneasă Thatcher, născută la 13 octombrie 1925, s-a stins din viaţă la 87 de ani, în urma unui infarct. A fost prim-ministru al Regatului Unit din 1979 până în 1990 şi singura femeie aleasă să fie prim-ministru sau lider al unui partid politic major în Regatul Unit al Marii Britanii, precum și primul premier britanic ales de trei ori consecutiv (1979, 1983 și 1987), record politic pe care l-a egalat numai Tony Blair în 2005. A fost una dintre cele mai importante personalități politice britanice, mandatul său fiind cel mai lung mandat continuu din istoria politică britanică. Ea este de asemenea una dintre cele mai controverate figuri politice, fiind iubită și contestată în egală măsură.

Fostul premier nu va avea funeralii naţionale, informeaza Downing Street, ci doar o ceremonie care va fi organizată la catedrala St Paul. "Downing Street este în măsură să anunţe că, prin consimţământul reginei, Lady Thatcher va avea o ceremonie cu onoruri militare", a anunţat un purtător de cuvânt, precizând că aceasta va avea loc la catedrala St Paul din Londra şi va fi urmată de o "incinerare privată".

Citeste si: Coafura de anii '50 a "Doamnei de Fier", trendul anului 2011

La 4 mai 1979, Margaret Thatcher, liderul Partidului Conservator, depune juramantul, devenind prima femeie prim-ministru in Marea Britanie. Chimista si avocata, absolventa a Universitatii Oxford, Thatcher a depus juramantul ca prim-ministru la o zi dupa ce Conservatorii au castigat o majoritate de 44 de mandate la alegerile parlamentare generale.

Margaret Hilda Roberts s-a nascut la Grantham, Anglia, in 1925. A fost prima femeie presedinte al Asociatiei Conservatorilor de la Universitatea Oxford, iar in 1950 a candidat pentru Parlament in comitatul Dartford. Thatcher a fost infranta, insa a castigat un numar impresionant de voturi intr-un comitat eminamente liberal.

Citeste si: Dezvăluiri despre Margaret Thatcher: Fostul premier britanic a folosit lucruri personale la amenajarea reşedinţei guvernamentale pentru a economisi bani publici

In 1959, dupa ce s-a casatorit cu omul de afaceri Denis Thatcher si a dat nastere la doi gemeni, a fost aleasa in Parlament din partea Conservatorilor din Finchley, un comitat din nordul Londrei. In anii 1960, a avut o ascensiune rapida in Partidul Conservator, iar in 1967 s-a alaturat cabinetului de opozitie fata de cabinetul laburist al lui Harold Wilson, aflat la putere. In urma victoriei Partidului Conservator, sub conducerea lui Edward Health, in 1970, Thatcher a devenit secretar de stat pentru educatie si stiinta.

Citeste si: O dezbatere BBC, legată de înmormântarea "Doamnei de Fier", îi scandalizează pe britanici

In 1974, Partidul Laburist s-a intors la putere, iar Thatcher a devenit secretar-general al partidului, dupa care i-a luat locul lui Edward Health in functia de lider al Partidului Conservator, in februarie 1975. A fost prima femeie care a devenit presedinte al Conservatorilor. Sub conducerea ei, doctrina Partidului Conservator a alunecat si mai mult spre dreapta, cerand privatizarea industriilor si utilitatilor nationale si promitand o aparare hotarata a intereselor Marii Britanii pe plan international. De asemenea, ea a criticat cu tarie modul ineficace in care primul-ministru James Callaghan s-a ocupat de grevele muncitorilor din 1978 si 1979.




In martie 1979, Callaghan a fost invins in urma unui vot de blam, iar pe 3 mai alegerile generale au conferit Conservatorilor lui Thatcher majoritatea in Parlament. Dupa ce a depus juramantul in ziua urmatoare, primul-ministru Thatcher a inceput anihilarea socialismului din Marea Britanie. A privatizat numeroase ramuri ale industriei, a redus cheltuielile guvernamentale si a redus treptat drepturile asociatiilor patronale. In 1983, in ciuda celei mai ridicate rate a somajului din ultimii cinci ani, Thatcher a fost aleasa pentru un al doilea mandat, gratie mai ales victoriei britanice in razboiul Insulelor Falkland cu Argentina, din 1982.

In privinta afacerilor externe, "Doamna de Fier" a sustinut in 1980 dobandirea independentei pe cale pasnica de catre statul Zimbabwe (fosta Rhodesia) si a adoptat o pozitie ferma impotriva separatistilor irlandezi, din Irlanda de Nord. In octombrie 1984, a explodat o bomba a Armatei Republicane Irlandeze (IRA) la conferinta din Brighton a Partidului Conservator. Primul-ministru Thatcher a scapat ca prin urechile acului.
In 1987, o crestere a economiei a condus la alegerea ei pentru un al treilea mandat, insa la scurt timp Thatcher a indepartat anumiti membri din propriul ei partid, din cauza politicii ei de colectare a impozitelor si a opozitiei ei privind continuarea integrarii Marii Britanii in Uniunea Europeana. In noiembrie 1990, nu a obtinut majoritatea in alegerile anuale din Partidul Conservator pentru functia de presedinte. Ea si-a retras candidatura, iar John Major, cancelarul Ministrului de Finante din 1989, a fost ales lider al Conservatorilor. La 28 noiembrie, Thatcher a demisionat din functia de prim-ministru, iar Major i-a succedat in aceasta functie. Cele trei mandate consecutive ale lui Thatcher au marcat cea mai lunga perioada a unei persoane in functia de prim-ministru, din anul 1827. In 1992, a fost facuta baronesa si a dobandit un loc in Camera Lorzilor.




Cariera politica a lui Margaret Thatcher, a fost si inca este considerate una remarcabila pentru timpurile noastre. In perioada in care a ocupat acest post, Margaret a remodelat aproape toate aspectele politicii britanice, reimprospatand economia, reformand institutii invechite si revigorand politica externa a natiunii. Ea s-a incapatanat sa elimine filozofia declinului care devenise deja incetatenita in Anglia dupa cel de-al doilea Razboi Mondial.
In acest proces, Thatcher a devenit unul dintre fondatorii, impreuna cu Ronald Reagon, a scolii politicii conservatoare, care a avut un impact puternic asupra politicii Marii Britanii si a S.U.A., si care i-au adus acesteia una dintre cele mai bune imagini internationale pentru un politician britanic, dupa Winston Churchill.

Schimband cu succes spre dreapta economia si politica britanica, guvernele de la vremea aceea au ajutat-o sa preia din trend-urile internationale, ca la sfarsitul Razboiului Rece sa le puna in aplicare, sa raspandeasca democratia si cresterea pietelor libere, si sa intareasca libertatea economica si politica. In ultimul sfert de deceniu Margaret Thatcher a devenit unul dintre cei mai puternici, respectati si influenti politicieni ai lumii, si deasemenea unul dintre cei mai dinamici si controversati.




Pe la varsta de 25 de ani, Margaret s-a decis sa concureze pentru un post in partidul muncitoresc din Dartford, la alegerile generale din 1950-1951, castigand astfel si foarte multa publicitate ca fiind cel mai tanar candidat femeie din tara. Ea a pierdut la ambele alegeri, dar a castigat din aceasta experienta o mare placere in a face campanii electorale. Stilul sau politic s-a format in Dartford,traind pe langa oameni care sufereau de rationalizari post-razboi, cat si de taxele prea crescute. Diferita de alti conservatori ai acelor timpuri, ea avea putine probleme in a obtine o audienta si a vorbi liber, cu putere si incredere, pe probleme care ii priveau pe cetateni.




×