x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Maria, “îngerul blond”, este fata unor romi din Bulgaria (VIDEO)

Maria, “îngerul blond”, este fata unor romi din Bulgaria (VIDEO)

25 Oct 2013   •   18:15
Maria, “îngerul blond”, este fata unor romi din Bulgaria (VIDEO)
Sursa foto: youtube.com

Saşa şi Atanas Rusev, un cuplu de romi din Bulgaria, sunt părinţii Mariei, fetiţa blondă descoperită într-o tabără de romi din centrul Greciei şi poreclită de presa greacă “îngerul blond”, confirmă testele ADN, anunţă Ministerul bulgar de Interne, citat de AFP.
"Testele ADN au arătat că Saşa Rusev este mama biologică şi Atanas Rusev este tatăl biologic al fetiţei Maria", a declarat Svetlozar Lazarov, purtătorul de cuvânt al Ministerului bulgar de Interne.

Au şi alţi copii la fel de blonzi
Soţii de etnie romă Atanas şi Saşa Rusev, care trăiesc în Bulgaria şi sunt suspectaţi că şi-ar fi vândut fetiţa născută în Grecia unui cuplu de romi, au şi alţi copii la fel de blonzi ca Maria şi care chiar seamănă cu aceasta. Soţii Rusev, în vârstă de 35 şi, respectiv, 38 de ani, locuiesc cu cinci dintre cei nouă copii ai lor, într-o cameră în care singurul mobilier este reprezentat de o sobă pe lemne şi un pat dublu. Părinţii, şomeri, trăiesc din ajutor social şi munci ocazionale.
Maria a fost descoperită de autorităţi într-o tabără de romi din centrul Greciei, la Farsala, existând suspiciuni de răpire.
Atanas şi Saşa sunt suspectaţi că şi-ar fi vândut fetiţa născută în Grecia.
Atanas, în vârstă de trei ani, cu pielea albă şi părul foarte blond, din ghetoul rom din Nikolaevo, în Bulgaria, ar putea fi fratele micuţei Maria, găsită într-o tabără de romi din Grecia şi probabil vândută de mama sa cu 250 de euro unui cuplu rom.
Penka, o fetiţă în vârstă de doi ani cu ochii albaştri şi obraji rumeni, este la fel de blondă ca fratele ei şi seamănă destul de bine cu Maria.
Cei doi copii romi, fratele lor şi două surori adolescente, precum şi o mătuşă, se fac remarcaţi printre cei 700 de locuitori ai ghetoului din Nikolaevo (centrul Bulgariei), dar nu surprind pe nimeni din comunitatea lor.

Audiaţi de poliţie

Surpriza este creată de interesul presei deoarece părinţii - Atanas şi Saşa Rusev - au fost audiaţi joi de poliţie pentru a explica de ce au abandonat-o în 2009 pe Maria, născută în Grecia.
Parchetul bulgar a deschis, joi, o anchetă pentru abandonarea unui copil în legătură cu investigaţiile desfăşurate în Grecia.
"Atanas şi Saşa sunt bruneţi, dar noi avem doi unchi blonzi şi unii dintre copii sunt ca ei", explică Filip Rusev, fratele lui Atanas Rusev. "Soţii Rusev au fost în Grecia la cules de ardei, ilegal, fără contract". Când s-a născut fiica lor, ei nu puteau obţine acte de identitate pe numele ei pentru a o aduce în Bulgaria. Costa mult. Prin urmare, au lăsat-o la o familie", a explicat Anton Kolev, un văr.

Au aflat de la televizor de Maria
Sensibili, vecinii povestesc cum Saşa Rusev a început să plângă când a văzut-o la televizor pe misterioasa Maria, găsită în Grecia.  "Mama a spus: copilul ăsta este al meu", mărturiseşte Fanka Rusev, în vârstă de 12 ani, una dintre fiicele mai mari, care se ocupă de cei mici în absenţa părinţilor.
Potrivit poliţiei, Saşa Rusev a declarat că a recunoscut la televizor cuplul de romi la care a lăsat bebeluşul în Grecia, iar anchetatorii au decis să efectueze teste ADN pentru a stabili dacă există vreo legătură de rudenie între familia Rusev şi Maria.
La întoarcerea de la interogatoriu, în cursul zilei de joi, Saşa Rusev, o femeie brunetă, slabă şi epuizată suspină: "Nu sunt sigură că această Maria este fiica mea, dar s-ar putea. Şi mai ales, eu nu am vândut-o! Dacă ar fi fost aşa, am mai fi trăit astfel?".

Viaţa în ghetoul romilor
Ghetoul rom nu are canalizare, iar locuitorii se plâng de inundaţii frecvente. Casele sunt sărăcăcioase, înconjurate de grămezi de gunoaie, iar iluminatul nu există. Hrana de bază în ghetou o reprezintă pâinea, fasolea şi cartofii.
"În acest cartier suntem aproape toţi analfabeţi. Măcar copiii merg la şcoală, dar nu şi iarna, pentru că nu avem cu ce să îi îmbrăcăm", regretă Anton Kolev.
Alocaţiile de şomaj se ridică la 40 de leva (20 de euro) pe lună, iar cele pentru copii la 35 de leva (17,5 euro) de copil. Culesul plantelor medicinale, predarea obiectelor din fier vechi pentru reciclare, totul este bun pentru a câştiga câţiva bănuţi.
Astfel, unii nu cred că familia Rusev şi-a cedat gratuit copilul în Grecia. "Au primit 200-300 de euro ca să se întoarcă în Bulgaria", asigură un vecin care a lucrat ca muncitor în Grecia.


×