x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe "Marile speranţe” la summit-ul liderilor europeni de la Bruxelles

"Marile speranţe” la summit-ul liderilor europeni de la Bruxelles

de Marina Constantinoiu    |    28 Iun 2012   •   16:54
"Marile speranţe” la summit-ul liderilor europeni de la Bruxelles

Liderii Europei s-au reunit joi in cadrul summit-ului Uniunii Europene de doua zile de la Bruxelles, pentru a incerca sa dea un impuls integrarii economice pentru salvarea monedei euro, dar si pentru a cadea de acord asupra masurilor care trebuie adoptate de urgenta pentru a ajuta tarile cele mai fragile ale uniunii monetare, comenteaza France Presse.

Sefii de state si de Guverne din cele 27 de tari membre ale UE, inclusiv Romania, s-au reunit in cursul dupa-amiezii, cu promisiunea, exprimata de presedintele UE, Herman Van Rompuy, in deschiderea lucrarilor, ca vor adopta masuri importante pentru cresterea economica si crearea de locuri de munca, dar subliniind ca sunt ingrijorati pentru prezent si anxiosi pentru viitor. Cei 27 vor discuta despre o consolidare a uniunii fiscale care sa duca in perspectiva la una politica. Mai sunt destule divergente care pot limita rezultatele summitului, iar intr-o declaratie facuta in ajunul reniunii cancelarul german Angela Merkel a subliniat ca "nu exista o formula magica".

Pietele financiare, in asteptare
O reuniune mai importanta decat oricand, pentru ca de intelegerile pe care le vor reusi sefii de stat si de Guvern depinde atat reactia pietelor financiare internationale fata de zona euro pe termen scurt, cat si viitorul zonei euro si chiar al intregii Uniuni. Pachetul de masuri pentru cresterea economica si locuri de munca si mai ales planul de actiuni pentru zona euro in urmatorii zece ani sunt cele care retin cel mai mult atentia datorita importantei lor si in special divergentelor legate de strategia pentru viitorul zonei euro.

In cautare de solutii
Liderii europeni cauta in continuare solutii la criza economica, care nu da semne ca s-ar atenua. In plus, a trecut intr-o noua etapa saptamana aceasta, cand Spania si Ciprul au devenit cea de-a patra si a cincea tara a Uniunii Monetare care solicita ajutor financiar, dupa Grecia, Irlanda si Portugalia. In acelasi timp, in Orientul Mijlociu, pacea este un deziderat din ce in ce mai indepartat.
Reuniunea Consiliului European va fi urmata, vineri la pranz, de una a liderilor statelor din zona euro, la care va lua parte si presedintele BCE, Mario Draghi, urmand a fi analizate recentele evolutii din zona euro.

×
Subiecte în articol: uniunea europeana summit zona euro