x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Mark Gitenstein, ambasadorul lobby-ist

Mark Gitenstein, ambasadorul lobby-ist

de Sînziana Stancu    |    24 Iul 2009   •   00:00

Dacă preşedintele american Barack Obama s-a lăudat, la începutul mandatului, că agenţii de lobby "nu vor găsi de lucru în Casa mea Albă", nominalizarea noului ambasador al SUA în România, Mark Gitenstein, demonstrează exact contrariul.



Când s-a auzit că Gitenstein urmează să reprezinte America la Bucureşti, iar Senatul i-a dat "binecuvântarea" luna aceasta, la Washington s-au făcut auzite voci care au protestat faţă de alegerea lui ca ambasador în România, relatează Washington Times. Publicaţia americană scrie că postul de ambasador la Bucureşti este o "favoare" pe care i-a făcut-o Casa Albă, un fel de recompensă pentru faptul că i se refuzase anterior postul de ministru al Justiţiei.

AVANTAJE PE VIAŢĂ
Cei care obiectează faţă de numirea lui Gitenstein în postul de ambasador invocă lipsa de compatibilitate a activităţilor de lobby practicate de el anterior, cu statutul său actual. Astfel, Washington Times face o listă întregă a activităţilor şi veniturilor obţinute din acestea şi critică faptul că, deşi primeşte un salariu de la stat, el şi-a păstrat unele avantaje financiare pe viaţă de la fosta firmă de lobby unde am lucrat. Aşa este, de pildă, venitul anual până la sfârşitul vieţii, de 36.000 de dolari, pe care îl primeşte de la fosta sa firmă de lobby Mayer Brown, în cadrul unui plan de pensionare prevăzut de managerii acesteia.

Până anul trecut, Gitenstein era înregistrat ca agent federal de lobby pentru Camera de Comerţ a Statelor Unite, AT&T şi Merryll Lynch. Un document financiar dezvăluit recent de Guvern arată că fostul asistent al vicepreşedintelui Joe Biden în perioada când era senator a mai obţinut anul trecut şi până în luna iunie 823.756 de dolari venituri în parteneriat şi 80.000 de dolari salariu de la Mayer Brown. Gitenstein însuşi a mai raportat venituri de 30.000 de dolari din activitatea desfăşurată în cadrul echipei prezidenţiale de traziţie Obama-Biden şi 4.000 de dolari taxe de consultanţă, în cadrul campaniei lui Biden.

Luna trecută, când a fost numit ambasador în România, Casa Albă nu a pomenit nimic depre istoria de lobby a lui Gitenstein, spunând doar că a fost "partener" al firmei Mayer Brown. "Desigur, toate acestea nu reprezintă o violare directă a restricţiilor (impuse pentru funcţia de ambasador - n.r.), dar sunt în contradicţie cu spiriul promovat de Casa Albă", a afirmat Craig Holman, reprezentant legislativ pentru Public Citizen, una dintre cele şapte organizaţii care l-au criticat pe Gitenstein. "Dacă aş fi în România, aş fi destul de jignit", a adăugat el.

×
Subiecte în articol: externe gitenstein