x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Maroc: Jurnalistă, condamnată la un an de închisoare pentru „avort ilegal”

Maroc: Jurnalistă, condamnată la un an de închisoare pentru „avort ilegal”

01 Oct 2019   •   20:30
Maroc: Jurnalistă, condamnată la un an de închisoare pentru „avort ilegal”

O jurnalistă marocană a fost condamnată luni la un an de închisoare cu executare pentru „avort illegal” şi „relaţii sexuale în afara căsătoriei”, de către un tribunal din Rabat, transmite AFP.

Procesul în care a fost judecată Hajar Raissouni, în vârstă de 28 de ani, a provocat indignare în ţară şi în afara ei.

Aceeaşi instanţă l-a condamnat pe ginecologul femeii la doi ani de închisoare cu executare, pe anestezist la un an de detenţie cu suspendare, tot cu suspendare fiind condamnată şi o secretară.

Logodnicul jurnalistei a primit un an de închisoare cu executare.

„Acest proces nu ar fi trebuit să aibă loc, acuzaţiile sunt nefondate: nu a existat nici desfrâu (relaţii sexuale în afara căsătoriei, n.red.), nici avort”, a declarat avocatul jurnalistei, Abdelmoula El Marouri, după anunţarea verdictului.

Arestată la sfârşitul lui august la intrarea într-un cabinet medical din Rabat, reportera a fost „constrânsă la un examen medical fără acordul său”. Avocaţii săi au asimilat acest examen cu „tortura”, au invocat „probe fabricate” şi au cerut eliberarea femeii.

Aceasta risca doi ani de închisoare în baza codului penal marocan, care pedepseşte relaţiile sexuale în afara căsătoriei şi avortul atunci când viaţa mamei nu este în pericol.

Hajar Raissouni, jurnalistă la cotidianul de limbă arabă „Akhbar Al-Yaoum”, a denunţat un proces „politic”. Femeia a fost interogată de poliţie cu privire la apropiaţii săi, la ziarul la care lucra şi la articolele sale, după cum a declarat ea. Unul dintre unchii săi este un editorialist angajat al cotidianului „Akhbar Al-Yaoum”, iar un altul este un ideolog islamist care se opune statutului de „comandor al credincioşilor” al regelui Mohammed al VI-lea.

Zeci de jurnalişti şi reprezentanţi ai unor ONG-ri au fost prezenţi luni în sala tribunalului, înţesată de lume. Organizația „Reporteri fără Frontiere” a denunţat o „înverşunare judiciară împotriva jurnaliştilor”, iar „Human Rights Watch” (HRW) o „încălcare flagrantă a dreptului la viaţă privată şi la libertate”.

Sute de persoane s-au adunat în faţa tribunalului înaintea deschiderii procesului în septembrie, pentru a-şi declara sprijinul faţă de jurnalistă în numele respectării libertăţilor individuale.

Parchetul din Rabat a dat asigurări că arestarea nu a avut „nimic de-a face cu profesia sa de journalist”, şi că a intervenit într-o anchetă mai amplă vizând cabinetul medical.

În 2018, justiţia marocană a inculpat 14.503 persoane pentru desfrâu, 3.048 pentru adulter, 170 pentru homosexualitate şi 73 pentru avort, conform cifrelor oficiale.

AGERPRES

×