x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe "Marţea Neagră" din Franţa a deschis seria protestelor

"Marţea Neagră" din Franţa a deschis seria protestelor

03 Apr 2018   •   14:31
"Marţea Neagră" din Franţa a deschis seria protestelor

Muncitorii feroviari din Franţa au lansat trei luni de proteste în ceea ce se anunţă a fi cea mai mare şi mai haotică acţiune împotriva încercărilor lui Emmanuel Macron de a revizui transportul de stat şi de a liberaliza economia, scrie The Guardian.

Numită “Marţea Neagră”, în presa din Franţa, ziua de deschidere a protestelor feroviare se aşteaptă să creeze întreruperi pentru cele 4.5 milioane de trenuri de pasageri din Franţa, pentru aproape jumătate din personalul feroviar, în timp ce peste 75% din conductorii feroviari ai Franţei participă la proteste.

Doar unul din cinci trenuri regionale circulă şi doar un tren de mare viteză TGV din opt.  Mai multe linii de comutare din Paris au fost afectate, iar serviciile internaţionale feroviare au fost întrerupte, fără niciun tren între Franţa, Elveţia, Italia şi Spania, în timp ce trei trenuri din patru circulă în Eurotunel.

Protestele sunt planificate peste tot în Franţa, timp de două zile la fiecare cinci zile până pe 28 iunie. Sindicatele protestează împotriva planului preşedintelui francez de a face schimbări profunde la sistemul feroviar de stat.

Sectorul feroviar este una dintre cele mai riscante probleme politice din Franţa; un câmp de muncă pe care Macron refuză să-l finanţeze. Emmanuel Macron încearcă să demonstreze că poate face faţă protestelor şi să continue liberalizarea altor sectoare.

Compania naţională de căi ferate, SNCF, este principalul punct de disensiune. Deşi compania are datorii de 45 mld. euro, oficialii guvernamentali îşi doresc să devină competitivă la nivel internaţional.

În urma restrângerii protecţiilor, viitorii angajaţi SNCF ar putea rămâne fără pachetele de compensaţii, inclusiv posibilitatea de pensionare înainte de vârsta de 62 de ani.

 

×