x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Mărturie cutremurătoare a unui torţionar nazist: "Evreii ţipau ca gâştele când erau împuşcaţi"

Mărturie cutremurătoare a unui torţionar nazist: "Evreii ţipau ca gâştele când erau împuşcaţi"

09 Aug 2012   •   14:30
Mărturie cutremurătoare a unui torţionar nazist: "Evreii ţipau ca gâştele când erau împuşcaţi"

Jonas Puskas, un lituanian cercetat pentru crime comise in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial, marturisea in 1992, intr-un material filmat pentru un documentar care urmeaza sa fie dat publicitatii, ca a trat momente incredibile in lagarele de concentrare naziste.

"Evreii tipau ca gastele" cand erau impuscati, este tabloul "zugravit" de Puskas. Avea 78 de ani la momentul filmarii si socant este faptul ca a povestit de-a dreptul amuzat, chiar razand, cum victimele Holocaustului "zburau prin aer". In ciuda detaliilor dureroase, Puskas, care a murit in 1994, a negat ca ar fi participat la executii: "Doar am auzit cum mureau oamenii, nu i-am si vazut".

Interviul a fost realizat acum 20 de ani, in locuinta lui Puskas din Noua Zeelanda. Potrivit Daily Mail, intalnirea a avut loc sub supravegherea detectivului Wayne Stringer, care investiga 47 suspecti de crime de razboi in Noua Zeelanda. "Inca ma urmaresc vorbele lui. Sunt sigur ca a fost un criminal de razboi", spune Stringer despre Puskas, care l-a socat tocmai prin detasarea cu care isi spunea povestea..

Filmarea a fost inclusa in documentarul "Vanatoarea de nazisti", care urmeaza sa fie lansat in Noua Zeelanda, tara in care s-au refugiat multi dintre criminalii de razboi care au crezut ca astfel pot scapa de justitie.

Jonas Puskas a facut parte dintr-un batalion mobil al politiei lituaniene, care calatorea din oras in oras, arestand evrei pe care apoi ii ucideau in paduri si ii ingropau in gropi comune.

In perioada ocupatiei naziste, in Lituania traiau in jur de 200.000 de evrei, iar in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial, 90 la suta dintre ei au fost ucisi. Executiile in masa au inceput dupa ce germanii au invadat Lituania, in iunie 1941. Prima executie a avut loc pe 24 iunie, in Garzdai, unde unitatile Gestapo si cele de politie au ucis 201 persoane. In numai doua luni, 80 la suta dintre evreii lituanieni fusesera deja lichidati.

×