x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Mărturii cutremurătoare de la scena linşării unui rom din România, în Franţa

Mărturii cutremurătoare de la scena linşării unui rom din România, în Franţa

de Marina Constantinoiu    |    23 Iun 2014   •   15:17
Mărturii cutremurătoare de la scena linşării unui rom din România, în Franţa
Starea de sănătate a tânărului, “într-o uşoară ameliorare”, potrivit Liberation

Starea sănătăţii adolescentului rom din România, care se afla între viaţă şi moarte după ce a fost linşat la 13 iunie, în apropiere de Cite des Poetes, la Pierrefitte-sur-Seine (Seine-Saint-Denis), este “într-o fază de ameliorare”, potrivit Parchetului din Bobigny, relatează cotidianul Liberation. Comunicatul confirmă o informaţie dată publicităţii de Journal du dimanche. “Adolescentul reacţionează pozitiv la diminuarea sedativelor. Starea sănătăţii sale este în fază de ameliorare”, a declarat, pentru AFP, o sursă familiarizată cu acest caz.

Adolescentul, al cărui prenume este de fapt Gheorghe, şi nu “Darius”, cum s-a afirmat într-o primă fază, are 17 ani. Grav rănit, prezentând multiple leziuni craniene, el este internat la spitalul parizian Lariboisiere. Adolescentul, care locuia de puţin timp cu familia sa şi cu alţi romi într-o locuinţă dezafectată din Pierrefitte-sur-Seine, ar fi fugit dintr-un spital psihiatric din România, pentru a se alătura părinţilor săi în Franţa, unde se afla sub o falsă identitate, scrie presa franceză.

O echipă a televiziunii franceze TF1 s-a deplasat la Pierrefitte-sur-Seine, unde se aflau romii, pentru a culege mărturiile acestora.

Totul pare să fi pornit de la un furt. Vineri, 13 iunie, în Seine-Saint-Denis, un copil de 11 ani surprinde un hoţ. Târziu, spre miezul nopţii, un tânăr rom de 17 ani a fost găsit inconştient într-un cărucior de supermarket, având faţa puternic tumefiată.

Jurnaliştii de la TF1 i-au întâlnit pe Mariana şi Victor, doi dintre locuitorii din tabăra lui “Darius”. Vineri, 13 iunie, în jurul orei 18, Victor a auzit nişte voci de tineri la intrarea în tabără. Înarmaţi cu bâte de baseball, ei întrebau de “Darius” şi vroiau să-l ia cu ei. “Darius” este cunoscut poliţiei: cu nouă zile înaintea dramei, a fost reţinut de poliţie după ce a încercat să fure un televizor. Pentru că oamenii din tabără au refuzat să-l predea pe “Darius”, grupul de atacatori a avertizat:”Vom reveni după el”.

Două ore mai târziu, grupul a revenit. De data asta, aveau şi mai multe arme. Martorii citează arme de foc, bâte de baseball şi săbii. “Erau 20 de persoane, poate mai multe”, spune un martor ocular. “Darius a încercat să fugă, escaladând poarta, dar tinerii au încercuit tabăra”. În acel moment, “Darius” a fost prins, şi, sub ameninţarea unui pistol, luat cu forţa şi dus într-o maşină.

Noaptea, în două reprize, răpitorii au contactat părinţii lui “Darius” telefonic. Au cerut o răscumpărare de 15.000 de euro la primul apel, apoi 5.000 la al doilea. Mama tânărului a cerut ajutorul unui mecanic auto român, pentru a negocia cu răpitorii. “O să le dăm înapoi tot ce a furat Darius”, a promis ea.

Mergând în cartierul Cite des Poetes, vecin taberei, mecanicul a fost cel care a dat peste “Darius”, din întâmplare. Tânărul zăcea inconştient într-un cărucior de supermarket, cu faţa tumefiată. “Am rămas fără glas. Abia putea să respire, dar trăia”, îşi aminteşte mecanicul. A încercat să aducă acel cărucior până la tabără, dar l-a abandonat în colţul străzii, pentru a merge să-i cheme pe părinţii tânărului.

“Darius” a fost imediat transportat la secţia urgenţe a spitalului Lariboisiere, la Paris. Primul bilanţ al medicilor este terifiant: faţa tumefiată, dinţii sparţi, membre rupte. “Darius” a fost linşat, probabil a fost sechestrat într-o pivniţă, după cum arătau hainele pe care acesta le purta. Poliţia judiciară din Seine-Saint-Denis a fost însărcinată cu ancheta deschisă pentru răpire, sechestrare şi acte de barbarie. O anchetă care se anunţă dificilă, de teama represaliilor. “Darius” este încă între viaţă şi moarte. Vestea despre uşoara ameliorare a stării sale de sănătate a fost dată pentru cei de la Journal de Dimanche de avocata familiei tânărului din România.

×
Subiecte în articol: franta