x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Măsura luată de Franţa după ce Polonia a sistat negocierile cu Airbus

Măsura luată de Franţa după ce Polonia a sistat negocierile cu Airbus

07 Oct 2016   •   22:00
Măsura luată de Franţa după ce Polonia a sistat negocierile cu Airbus
Sursa foto: wikipedia.org

Franţa îşi va revizui întreaga cooperare militară cu Polonia, ca urmare a deciziei guvernului de la Varşovia de a sista negocierile cu compania europeană Airbus pentru achiziţia a 50 de elicoptere militare multirol de tipul Caracal, a declarat vineri agenţiei Reuters o sursă apropiată acestui dosar.


'Relaţiile bilaterale franco-poloneze vor fi extrem de afectate de această decizie', a indicat sursa a cărei identitate nu este precizată.

'Anularea contractului ne va obliga să revizuim întreaga cooperare militară pe care o avem cu Polonia şi să vedem ce poate fi păstrat şi, din nefericire, ce nu poate fi în actualul context', a adăugat sursa. Aceasta mai afirmă că guvernul francez, care deţine circa 11% din acţiunile companiei Airbus, va solicita acestei societăţi să-şi revizuiască la rândul ei strategia în Polonia, inclusiv investiţiile deja demarate acolo.

Relatarea sursei citate de Reuters survine după ce Palatul Elysee a anunţat că preşedintele Francois Hollande şi-a amânat vizita la Varşovia, programată pentru 13 octombrie, decizie luată la trei zile după ce guvernul polonez a hotărât să înceteze negocierile cu compania Airbus pentru achiziţia a 50 de elicoptere Airbus EC-725 Caracal. Dacă acest contract s-ar fi concretizat, valoarea sa estimată ar fi fost de circa 3,5 miliarde de dolari.

Potrivit unei alte surse, citate de AFP, ministrul francez al apărării, Jean-Yves Le Drian, şi-a anulat de asemenea vizita pe care urma să o efectueze luni în Polonia.

Guvernul de la Varşovia a anunţat marţi, printr-un comunicat difuzat de Ministerul Economiei, că a sistat negocierile cu compania Airbus, invocând faptul că aceasta din urmă nu a prezentat propuneri de investiţii compensatorii în Polonia (offset) 'care să răspundă interesului economic şi de securitate al statului polonez'.

'Pentru guvernul polonez principala prioritate este asigurarea securităţii statului şi condiţiile pentru dezvoltarea industriei poloneze de apărare', explică în acest comunicat Ministerul polonez al Economie.

'Discrepanţele dintre poziţiile de negociere ale ambelor părţi au făcut imposibilă obţinerea unui compromis, prin urmare continuarea discuţiilor este inutilă', se precizează în acelaşi text.

Potrivit Reuters, membri ai actualului guvern eurosceptic de la Varşovia au afirmat că ar vedea acest contract atribuit mai degrabă unei companii care va fabrica respectivele elicoptere în Polonia.

Un acord cadru pentru achiziţia celor 50 de elicoptere Airbus fusese aprobat de fostul guvern de la Varşovia condus de liberalii din Platforma Civică (PO), partid învins anul trecut în alegeri de Partidul Dreptate şi Justiţie (PiS), formaţiunea conservatoare care a format actualul executiv.

În competiţia pentru adjudecarea contractului au mai intrat compania americană Lockheed Martin şi cea italiano-britanică AgustaWestland. Potrivit presei poloneze, în prezent se desfăşoară negocieri cu compania Sikorsky, deţinută de Lockheed Martin şi care dispune deja în Polonia de o unitate de producţie pentru elicopterele Black Hawk.

Un eventual contract cu compania americană în condiţiile unui aranjament de offset ar permite consolidarea atât a industriei poloneze de apărare cât şi a relaţiilor cu SUA, deja cel mai apropiat aliat al Poloniei. AGERPRES

×
Subiecte în articol: airbus franta Polonia