x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Materiale radioactive descoperite asupra unui iranian pe aeroportul moscovit Şemeretievo

Materiale radioactive descoperite asupra unui iranian pe aeroportul moscovit Şemeretievo

16 Dec 2011   •   14:08
Materiale radioactive descoperite asupra unui iranian pe aeroportul moscovit Şemeretievo

Vamesii rusi au anuntat vineri ca au confiscat pe aeroportul Semeretievo din Moscova materiale radioactive transportate de un pasager care se deplasa in Iran.

In timpul unui control in sala de plecari a unei curse Moscova-Teheran, sistemul de detectare a radiatiilor s-a declansat, in bagajele unui pasager fiind descoperite 18 articole metalice.

Potrivit Daily Mail, este vorba de izotopi sodium-22, provenind dintr-un reactor nuclear si a caror radioactivitate depaseste de 20 de ori nivelul normal.

Materialele radioactive erau amplasate in recipiente de otel, iar oficialitatile vamale au deschis o ancheta in acest caz, fara sa precizeze data confiscarii materialelor, nici identitatea suspectului.

Purtatorul de cuvant al Rosatom, agentia pentru energie nucleara din Rusia, Serghei Novikov a declarat ca materialele confiscate nu au facut obiectul unei tranzactii oficiale si ca Rusia nu a vandut niciodata izotopi de sodium-22 catre Iran.

Novikov a mai spus ca izotopii sodium-22 pot fi produsi si de acceleratori de particule, tehnologia necesara producerii acestora aflandu-se la indemana institutelor de cercetare si marilor centre medicale.

×