x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Matteo Salvini este convins că nu va fi condamnat, dar îşi atenuează poziţia antieuropeană

Matteo Salvini este convins că nu va fi condamnat, dar îşi atenuează poziţia antieuropeană

13 Feb 2020   •   17:39
Matteo Salvini este convins că nu va fi condamnat, dar îşi atenuează poziţia antieuropeană

Liderul partidului italian de dreapta Liga s-a declarat joi convins că nu va fi condamnat, după ce Senatul i-a ridicat miercuri imunitatea parlamentară, transmit dpa şi AFP.

Procuratura îl acuză pe Salvini de abuz de putere şi sechestrare de persoane anul trecut, când era ministru de interne. În această calitate, el a refuzat să permită timp de câteva zile debarcarea migranţilor salvaţi din Mediterana de o navă a pazei de coastă. Un judecător de instrucţie de la tribunalul din Catania urmează să stabilească dacă va urma inculparea şi un proces sau dimpotrivă, se va renunţa la acuzaţii.

Salvini a respins eticheta de 'extremă dreaptă' aplicată adesea partidului său naţionalist, care se opune imigraţiei şi este aliat cu formaţiuni de orientare similară din alte state europene, cum ar fi Adunarea Naţională din Franţa sau Alternativa pentru Germania (AfD). 'Nu am nicio ambiţie să reprezint dreapta radicală în Italia', a susţinut el în faţa unor ziarişti străini, insistând că Liga este 'clar un partid care trebuie să se adreseze tuturor, nu doar dreptei radicale'.

Liderul Ligii a adăugat că nu mai doreşte retragerea ţării sale din Uniunea Europeană, aşa cum cerea în urmă cu câţiva ani şi cum doresc încă mulţi membri ai partidului. 'Ieşirea nu este printre priorităţile noastre. Lucrăm cu instrumentele pe care le avem la dispoziţie, deci în interiorul acestei comunităţi (europene - n. red. dpa) şi cu moneda pe care o avem în buzunar', a spus el.

Despre eventualul proces, Salvini recunoaşte: 'Nu mă bucur, fiindcă n-am chef să îmi petrec timpul studiind documentele judiciare' - un laitmotiv al fostului premier italian Silvio Berlusconi, care se plângea că îşi petrece tot timpul cu avocaţii, din cauza numeroaselor procese în care era acuzat, observă AFP.

Salvini nu exclude organizarea anul acesta a unor alegeri anticipate în Italia. Dreapta este momentan favorită în sondajele de opinie, iar el ar putea ajunge prim-ministru în urma unei victorii la urne. Actuala coaliţie guvernamentală, în care Partidul Democrat, de centru-stânga, este aliat cu Mişcarea 5 Stele (fostă parteneră de coaliţie a Ligii), este slăbită de divergenţe interne, apreciază AFP, chiar dacă liderii neagă existenţa unei crize politice. Alegerile la termen ar urma să se desfăşoare în primăvara lui 2023. AGERPRES

×
Subiecte în articol: Matteo Salvini