x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Medici bulgari, condamnati la moarte

Medici bulgari, condamnati la moarte

07 Mai 2004   •   00:00

Un tribunal din Libia a decis sa trimita in fata plutonului de executie sase medici bulgari acuzati ca ar fi infectat in mod deliberat cu virusul HIV peste 400 de copii libieni.

ANA ILIE

Decizia a socat opinia publica din intreaga lume, mai ales pentru ca exista speranta ca Libia sa ii achite pe bulgari, in efortul de a se apropia de Occident.

ACUZATIA. Medicii au fost acuzati de catre liderul libian, colonelul Gadaffi, ca ar fi fost instruiti de catre CIA si serviciul secret israelian Mossad sa infecteze cat mai multi copii libanezi cu virusul care provoaca SIDA, pentru a destabiliza tara. Desi pare un scenariu fantastic si multi cred ca a fost inventat doar pentru a gasi un tap ispasitor pentru tragedia celor 400 de copii, teoria lansata de Gadaffi a devenit, in cei cinci ani cat a durat procesul, un fapt acceptat in Libia si folosit ca baza a procesului.

TORTURATI. Cei sase, cinci infirmiere si un medic, lucrau la un spital din Benghazi cand au fost arestati, in februarie 1999. In apararea lor au fost chemati nenumarati experti si toti au declarat ca nu pot fi invinovatiti bulgarii, ci igiena precara din spitalele libiene. Cu toate acestea, politia a reusit sa smulga, prin tortura, abuzuri sexuale si socuri electrice, marturisiri de la cei sase, care practic si-au semnat condamnarea la moarte.

REACTII. Bulgaria a declarat imediat ca va face apel la Curtea Suprema din Libia, iar premierul Ghiorghi Parvanov a spus ca verdictele „nu sunt corecte si nu vor fi acceptate". Sotul uneia dintre condamnate, doctorul Emil Uzunov, a reactionat cu furie la verdict si a spus ca se va ocupa personal de „executia celor vinovati pentru aceasta sentinta", care in opinia sa sunt ministrul Justitiei Anton Stankov, fostul ministru de Externe si fostul presedinte.

Bulgaria a fost condamnata sa plateasca despagubiri familiilor copiilor infectati. Desi suma nu a fost stabilita inca, parintii au cerut initial 10 milioane de dolari pentru fiecare dintre cei 426 de copii, pentru ca apoi sa isi coboare pretentiile la 1,25 milioane de dolari.

Ieri, dupa anuntul privind decizia justitiei libiene, la Ambasada Libiei din Sofia au fost sporite masurile de securitate, de teama unor reactii violente din partea populatiei, relateaza site-ul bulgar Novinite. Bulgaria spera totusi ca sentinta nu va fi pusa in aplicare, Libia nemaiaplicand pedeapsa cu moartea de noua ani.
×
Subiecte în articol: externe