x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Medici fără Frontiere denunță „blocarea” migranților „la porțile Europei”

Medici fără Frontiere denunță „blocarea” migranților „la porțile Europei”

29 Iun 2018   •   17:30
Medici fără Frontiere denunță „blocarea” migranților „la porțile Europei”

Organizaţia Medici fără Frontiere (MSF) a denunţat vineri acordul european asupra migranţilor, acuzând ţările UE că au convenit asupra "blocării persoanelor la porţile Europei", relatează AFP. 

"Singurele aspecte asupra cărora statele europene par să fi convenit sunt, pe de o parte, blocarea persoanelor la porţile Europei, indiferent cât sunt de vulnerabile şi de ce orori au fugit, şi, pe de altă parte, demonizarea operaţiunilor neguvernamentale de căutare şi de salvare", a declarat Karline Kleijer, responsabila cu situaţii de urgenţă a MSF. 

"Fără a clipi, ei au oficializat (...) folosirea Gărzilor de coastă libiene pentru a intercepta migranţi şi pentru a-i trimite înapoi în Libia, ştiind că acest lucru înseamnă condamnarea acestora la detenţie arbitrară şi la abuzuri de tot felul", a mai spus ea. 

Karline Kleijer a afirmat că aceste acţiuni împiedică MSF "să facă munca pe care guvernele UE refuză să o îndeplinească, dezumanizând persoanele aflate în dificultate", adăugând că "acestea vor fi responsabile pentru fiecare moarte care va rezulta". 

Acordul UE privind migraţia prevede ca statele blocului comunitar să instituie în mod voluntar pe teritoriul lor 'centre controlate' pentru migranţii salvaţi pe mare, explorând în acelaşi timp posibilitatea deschiderii de centre pentru migranţi în afara Europei. Persoanele care se califică pentru a obţine protecţie internaţională vor fi distribuite între statele membre care se vor oferi voluntar să ia în primire migranţi. Uniunea Europeană "va explora de asemenea cât mai rapid conceptul unor platforme regionale de debarcare", care ar fi centre pentru migranţi în afara Europei, cel mai probabil în nordul Africii. 

Potrivit MSF, politicile instituite până acum de către guvernele europene "condamnă oamenii să fie blocaţi în Libia sau să se înece pe mare". AGERPRES

×