x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Medicul cuscrului lui Voronin, contracandidatul lui Greceanîi

Medicul cuscrului lui Voronin, contracandidatul lui Greceanîi

de Vitalie Calugareanu    |    15 Mai 2009   •   00:00

Cincisprezece deputaţi comunişti au înaintat noaptea trecută al doilea candidat la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova - pe medicul neurochirurg Stanislav Groppa.

Comuniştii s-au văzut nevoiţi să-i caute un contracandidat fictiv premierului în exerciţiu, Zinaida Greceanîi, deoarece opoziţia nu a înaintat nici o candidatură, iar legislaţia stabileşte că "alegerea preşedintelui trebuie să se defăşoare pe bază alternativă".

Comuniştii l-au înaintat pe Stanislav Gropa la funcţia de preşedinte aseară, la ora 23:00, cu o oră înainte de expirarea termenului de înscriere a candidaţilor în cursă. În rândul medicilor se vorbeşte că neurochirurgul Stanislav Groppa, angajat la Spitalul de Urgenţă din Chişinău, ar face parte din anturajul cuscrului liderului comunist, Vladimir Voronin, care este Ozea Rusu, şef al Spitalului republican de neurologie.

Conform Constituţiei Republicii Moldova, şeful statului este ales de Parlament prin vot secret. Pentru alegerea preşedintelui este nevoie de trei cincimi din voturile deputaţilor - adică de 61 de voturi. Comuniştilor nu le ajunge un vot pentru a alege singuri noul şef al statului.

Opoziţia a declarat în repetate rânduri că nu va participa la alegeri şi că va provoca alegeri parlamentare anticipate, deoarece consideră că alegerile din 5 aprilie au fost fraudate de către comunişti. Dizolvarea Parlamentului va avea loc în cazul în care alegerea şefului statului va eşua în două rânduri - perioada dintre prima şi a doua tentativă de alegere a preşedintelui fiind de cel mult 15 zile.

×
Subiecte în articol: externe