x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Medicul lui Michael dă socoteală pentru Propofol

Medicul lui Michael dă socoteală pentru Propofol

de Marina Constantinoiu    |    28 Sep 2011   •   21:00
Medicul lui Michael dă socoteală pentru Propofol

Justitia americana isi face treaba, uneori socand si mizand mult pe teatra­litate. Este si cazul procesului inceput marti in SUA, la Los Angeles, in care Conrad Murray, medicul personal al lui Michael Jackson, trebuie sa cla­rifice evenimentele din ultimele ore din viata starului muzicii pop. Ju­de­catorul Michael Pastor a autorizat transmiterea in direct a procesului, atat la posturi de televiziune, cat si pe Internet, lasand astfel sa 'pa­trun­da' in sala de audiere intreaga lu­me. Singura restrictie impusa de ju­decatori? Sa nu se vada fetele ju­ratilor – cinci femei si sapte barbati. Dar fiecare dintre noi va putea urmari pe internet ceea ce se anunta deja drept procesul cel mai de senzatie de la cel al fostului jucator de fotbal american O.J. Simpson pana in prezent.

Procesul lui Murray a debutat cu prezentarea in premiera a imaginii infatisandu-l pe regele muzicii pop intins pe targa, fara suflare. Peste imagine fiind suprapus un text, de fapt, un singur cuvant: 'Omucidere'. Imaginea, considerata de multi so­ca­nta, alaturata alteia infatisandu-l pe Michael Jackson la o reptitie din 24 iunie, cu doar o zi inaintea mortii, este simbolul primei zile a procesului. Cu adevarat socanta a fost insa prezentarea unei inregistrari audio a starului, in care acesta se adresa medicului sau cu o voce dezarticulata, aproape imperceptibila, probabil intr-un moment in care starul se afla sub efectul sedativelor. Acest apel telefonic catre medicul sau, efectuat cu o luna si jumatate inaintea decesului starului pop, la 25 iunie 2009, contine referiri la seria de concerte pe care artistul urma sa o sustina la Londra, pentru a-si marca re­tra­ge­rea printr-un spectacol grandios. Obsesia, de fapt, a lui Michael, era acest spectacol, pe care il dorea fe­no­menal, dupa cum am aflat din mesajul di­fuzat la proces. 'Cand oamenii vor ple­ca de la concertul meu, vreau ca ei sa spuna: «N-am vazut niciodata ce­va atat de frumos in toata viata mea»', spunea Jackson, cu o voce care cu greu putea fi recunoscuta, ina­in­te de a adauga: 'Trebuie sa fie ceva fenomenal'.

Procuratura americana l-a acuzat pe Murray de comiterea unor 'greseli grave', care s-au finalizat cu decesul megastarului. Procurorul Walgren a declarat ca, in cursul zilelor care au urmat conversatiei difuzate in sala de tribunal, in ciuda starii de sanatate precare a cantaretului, Conrad Murray a comandat un important lot de Midazolam – un anxiolitic – si de Pro­po­fol. In total, circa 15,5 litri de pro­po­fol au fost cumparati de medicul Murray, potrivit acuzarii.

Apararea a avut apoi cuvantul, care a pus imediat sub semnul in­trebarii comportamentul lui Michael Jackson. 'A actionat fara ca medicul lui sa o stie, fara permisiunea medicului sau, impotriva ordinelor acestuia si ceea ce a facut i-a provocat moar­tea', a declarat Ed Chernoff, avoca­tul lui Conrad Murray. 'Dovezi stiin­ti­fice va vor arata faptul ca atunci cand medicul Murray a iesit din ca­me­ra, Michael Jackson si-a adminis­trat el insusi o doza de Propofol, care, ala­turi de Lo­ra­ze­pam, a intrunit in cor­pul sau toate con­ditiile propice pro­ducerii unei ca­tas­trofe', a adaugat avo­catul apararii. Aceasta combinatie de me­di­ca­mente 'l-a ucis instantaneu', a declarat Chernoff.

Audierea s-a tinut intr-o sala intesata de jurnalisti, la ea fiind prezenti parintii cantaretului Michael Jackson – Katherine si Joe –, dar si cei mai multi dintre fratii si surorile acestuia – Jermaine, Janet, LaToya, Randy, Tito si Rebbie.

×