x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Medvedev acuză Ucraina că vrea să "stoarcă" gaze de la Rusia

Medvedev acuză Ucraina că vrea să "stoarcă" gaze de la Rusia

01 Sep 2011   •   08:38

Presedintele rus, Dmitri Medvedev, acuza Ucraina ca incearca sa "stoarca" gaze naturale de la Rusia prin solicitarile insistente de reducere a pretului la care importa. Medvedev a declarat aseara, la Soci, ca Rusia este uimita de incercarile Ucrainei de a obtine o reducere a pretului gazelor naturale, fara a oferi ceva in schimb, transmite agentia Interfax, citata de Mediafax

"Este foarte trist, este o incercare de a stoarce gaze", a afirmat Medvedev.

Uniunea Europeana importa prin Ucraina, de la Rusia, circa 20% din necesarul de gaze naturale. Rusia a intrerupt in mai multe randuri livrarile din cauza disputelor cu Ucraina.

Discutiile dintre cele doua parti pe tema gazelor au devenit tot mai dure in ultima perioada, Ucraina incercand sa renegocieze un acord incehiat in 2009 care impune Kievului preturi mai mari decat in cazul unor tari din UE.

Acordul din 2009, incheiat intre premierul rus Vladimir Putin si fostul premier ucrainean Yulia Timosenko, reprezinta rezultatul unei dispute dure intre Kiev si Moscova, care a condus la intreruperea livrarilor de gaze din Rusia catre Europa timp de trei saptamani, la inceputul acelui an, in perioada rece.

×