x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Medvedev ameninţă cu închisoarea oamenii de ştiinţă care au ratat trimiterea unei sonde spre Marte

Medvedev ameninţă cu închisoarea oamenii de ştiinţă care au ratat trimiterea unei sonde spre Marte

29 Noi 2011   •   11:01
Medvedev ameninţă cu închisoarea oamenii de ştiinţă care au ratat trimiterea unei sonde spre Marte

Responsabilii pentru ratacirea rachetei care trebuia sa duca o sonda ruseasca pe unul dintre satelitii planetei Marte vor fi pedepsiti cu amenzi sau chiar cu inchisoarea, a declarat presedintele Rusiei, Dmitri Medvedev.

La inceputul acestei luni, racheta care purta sonda Phobos-Grunt, cu destinatia Phobos, unul dintre satelitii planetei Marte, s-a ratacit pe orbita Pamantului, misiunea fiind compromisa.

Incidentul se inscrie intr-o serie de gafe ale Agentiei spatiale ruse, care a mai "ratacit" anul acesta un satelit si care a ratat si trimiterea unei rachete cu alimente catre Statia Spatiala Internationala.

"Nu este o lovitura fatala pentru noi, dar va trebui sa cercetam cu atentie problema si sa-i pedepsim pe cei responsabili", a spus Medvedev. Racheta care purta sonda Phobos-Grunt a decolat pe 8 noiembrie, insa sistemul de propulsie s-a defectat, racheta iesind de pe traiectoria stabilita.

Sonda Phobos-Grunt a costat 165 de milioane de dolari.

"Nu e vorba sa fie pusi la zid, ca pe vremea lui Stalin, desigur, dar putem da amenzi drept pedeapsa, sa recuperam cate ceva din fondurile alocate. Sau, in cazul in care responsabilitatea cuiva este dovedita clar, putem lua masuri disciplinare sau chiar penale", a mai spus Medvedev.

Contactul cu racheta a fost pierdut pana pe 22 noiembrie, cand Agentia Spatiala Europeana a receptionat transmisii intermitente de la Phobos-Grunt. Chiar si asa, racheta a pierdut ocazia de a ajunge pe Marte urmand o traiectorie scurta, o noua "fereastra" urmand sa apara abia peste doi ani, in cazul in care sonda va putea fi recuperata.

×