x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Medvedev propune o nouă cartă energetică

Medvedev propune o nouă cartă energetică

de Anca Aldea    |    02 Mar 2009   •   00:00
Medvedev propune o nouă cartă energetică

Preşedintele Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev, a declarat într-un interviu pentru televiziunea rusă că Moscova a găsit soluţia pentru evitarea unor neînţelegeri legate de criza energetică.



Dmitri Medvedev a declarat că ac­tuala cartă energetică, elaborată în urmă cu 15 ani, oferă cadrul legal pentru rezolvarea divergenţelor dintre ţări, însă Rusia a refuzat să o ratifice, acuzând că favorizează statele consumatoare. Vechea cartă, la care au aderat 51 de state, a fost criticată pentru că nu a putut oferi o rezolvare pentru disputa ruso-ucraineană din prima lună a acestui an. În urma disputei pe tema gazelor na­turale din luna ianuarie, dintre compania rusă Gazprom şi Ucraina, livrările către Europa au fost întrerupte timp de două săptămâni.

Forţat de împrejurări, liderul de la Kremlin şi-a anunţat intenţia de a pro­pune, luna viitoare, la Summitul G20 (reuniunea la nivel înalt a ţărilor cele mai dezvoltate din lume – n.r.), care va fi organizat la Londra, o nouă cartă a energiei, menită să rezolve disputele de genul celor avute cu Ucraina la începutul lui 2008, neînţelegeri care au afectat majo­ritatea ţărilor europene. "Am dat instrucţiunile necesare, iar guvernul nostru şi marile companii ruse pregătesc propuneri pentru o nouă cartă energetică", a declarat Medvedev, într-un interviu difuzat de televiziunea rusă şi citat de agenţia de ştiri Reuters. Şeful statului nu a oferit detalii suplimentare, dar a promis că documentul propus de partea rusă va încerca un echilibru între interesele furnizorilor şi cele ale consumatorilor.

SEMNAL PENTRU EUROPA

Pe de altă parte, Medvedev a sugerat instituţiilor financiare europene să creeze un fond pentru a ajuta Ucraina să plătească livrările de gaze naturale. Intervenţia preşedintelui rus survine la câteva zile după ce Gazprom a anunţat că ar putea opri din nou aprovizionarea cu gaze a Europei, pe motiv că Ucraina, ţara de tranzit a gazelor ruseşti, ar putea să nu-şi onoreze obligaţia contractuală de a plăti companiei Gazprom suma de 400 de milioane de dolari până la 7 martie. Potrivit liderului de la Kremlin, Federaţia Rusă este dispusă să se implice, alături de organisme europene, în procesul de ajutorare a Kievului, deşi există voci care susţin că situaţia economică din Ucraina se apropie de un colaps. În prezent, Rusia asigură circa 25% din gazele naturale necesare ţărilor europene, dintre care circa 80% tranzitează Ucraina.

×
Subiecte în articol: externe