x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe "Mein Kampf” se va publica în Germania pentru prima oară de la încheierea războiului

"Mein Kampf” se va publica în Germania pentru prima oară de la încheierea războiului

de Istvan Deak    |    25 Apr 2012   •   12:29
"Mein Kampf” se va publica în Germania pentru prima oară de la încheierea războiului

Pentru prima oara de la incheierea razboiului mondial, cartea scrisa de Adolf Hitler, "Mein Kampf', va fi publicata in Germania, intr-o versiune comentata. Statul regional Bavaria, care detine drepturile de publicare, va difuza cartea in 2015, anunta agentia germana de presa DPA, preluata de Le Monde.

Ministrul bavarez al Finantelor, Markus Soder, a anuntat ca decizia a fost luata dupa o serie de discutii, in special cu juristi. Unul dintre motivele pentru care s-a ajuns la concluzia ca publicarea ar fi oportuna: "demistificarea' lucrarii. "Vrem sa demonstram in mod clar pana in ce punct este de absurda aceasta lucrare cu consecinte catastrofale', a subliniat acesta, referitor la cartea care a servit drept baza pentru politica genocidara a Celui de-al Treilea Reich. "Mein Kampf' se traduce ca "Lupta Mea' si este o lucrare ce contine atat elemente autobiografice, cat si de expunere a platformei ideologice a autorului ei – Adolf Hitler si, ulterior, a Partidului National Muncitoresc German.

Obiectivul publicarii este si acela de a face "cat mai putin atractiva din punct de vedere comercial' orice viitoare publicare a acestei carti. Pana in 1945 au fost editate circa 10 milioane de exemplare in limba germana, potrivit istoricului Ian Kershaw.

In domeniul public

Bavaria va detine pana in 2015, drepturile de publicare pentru "Mein Kampf', lucrare scrisa de Hitler cand se afla intr-o inchisoare din Bavaria, in 1924, dupa o tentativa de puci. Ea prezinta pe larg vederile lui Hitler despre rasa pura, ura fata de evrei si opozitia fata de comunism. Cartea va ajunge in domeniul public din 2015, la 70 dupa moartea lui Hitler. Incepand cu 2016 va fi posibila reproducerea cartii fara asentimentul statului bavarez, cu exceptia cazurilor in care se va aprecia ca este vorba despre o situatie de "incitare la ura rasiala', a precizat Soder.

Bavaria a blocat pana acum orice reeditare integrala sau partiala a cartii, pentru a evita o eventuala exploatare a textului de catre gruparile neo-naziste. La inceputul lunii martie, o revista editata de britanicul Peter McGee, Zeitungszeugen (Jurnale marturii) a vrut sa publice pasage din controversata lucrare. Dar justitia germana a interzis publicarea, apreciind ca proiectul nu face decat sa promoveze scrierile dictatorului.

×