x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Meleșcanu le cere membrilor CoE să-și respecte angajamentele

Meleșcanu le cere membrilor CoE să-și respecte angajamentele

17 Mai 2019   •   18:21
Meleșcanu le cere membrilor CoE să-și respecte angajamentele

Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, a participat astăzi, la Helsinki, la cea de-a 129-a reuniune ministerială a Consiliului Europei (CoE), sub mandatul Finlandei, care deţine Preşedinţia în exerciţiu a Comitetului Miniştrilor din luna noiembrie 2018, a informat Ministerul român al Afacerilor Externe (MAE).  De altfel, reuniunea a marcat și transferul Președinției Comitetului Miniștrilor, de la Finlanda la Franța (mai – noiembrie 2019).

Miza principală a actualei reuniuni ministeriale a fost identificarea unor soluții pentru depășirea dificultăților financiare cu care se confruntă organizația în prezent. În timpul reuniunii, miniştrii de externe au adoptat și o Declaraţie pentru marcarea a 70 ani de la înfiinţarea Consiliului Europei.

Agenda de discuţii a mai cuprins subiecte precum garantarea constantă a eficacității sistemului Convenției Europene a Drepturilor Omului, cooperarea dintre Uniunea Europeană şi Consiliul Europei și politica de vecinătate a Consiliului Europei.

În discursul său, ministrul român „a transmis un mesaj general de susţinere pentru eforturile Secretarului General al Consiliului Europei, care îsi încheie mandatul în acest an, de a reajusta cadrul juridic şi mecanismele existente ale organizaţiei la noile provocări şi de a identifica soluţii pentru consolidarea rolului CoE în rezolvarea situațiilor conflictuale care afectează drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor. În acest context, Meleşcanu a subliniat importanţa cooperării dintre Consiliul Europei şi UE şi a reiterat importanţa consolidării drepturilor sociale, o prioritate a României pe durata Președinției UE, în condiţiile în care dimensiunea socială s-a aflat printre valorile fundamentale iniţiale ale Consiliului Europei”, menționează un comunicat al MAE.

Meleșcanu a mai subliniat necesitatea respectării, de către toate statele membre, a obligaţiilor asumate la momentul aderării. El a menţionat sprijinul pentru identificarea unor soluţii constructive la provocările majore cu care se confruntă în acest moment Consiliul Europei şi societatea contemporană. Ministrul a vorbit despre necesitatea respectării stricte, de către toate statele membre, a angajamentelor, inclusiv financiare, ce decurg din statutul de membru al CoE.

Comitetul de Miniştri (CM) este format din câte un reprezentant al fiecăruia dintre cele 47 de state membre ale CoE. Președinția CM este deținută pentru o perioadă de 6 luni de fiecare stat membru al Consiliului Europei în ordine alfabetică. Din 2004, sesiunile ministeriale au loc o singură dată pe an.

 

×
Subiecte în articol: teodor meleşcanu