x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Membrii unei formații care susținea un concert și oameni din public, măturați de tsunami în Indonezia

Membrii unei formații care susținea un concert și oameni din public, măturați de tsunami în Indonezia

23 Dec 2018   •   15:00
Membrii unei formații care susținea un concert și oameni din public, măturați de tsunami în Indonezia

Publicul prezent la un concert susţinut pe o plajă din Indonezia a izbucnit în ţipete, iar membrii formaţiei s-au prăbuşit odată cu scena după ce un tsunami devastator a măturat ţărmul în urma unei erupţii vulcanice, după cum se poate vedea în imaginile dramatice surprinse de camerele video, relatează duminică Reuters. 

Circa două sute de angajaţi ai societăţii naţionale de electricitate Perusahaan Listrik Negara (PLN) şi membri ai familiilor acestora care se adunaseră pe plaja Tanjung Lesung pentru a participa la petrecerea de sfârşit de an a companiei au fost surprinşi de un tsunami produs sâmbătă seara. 

În înregistrarea video difuzată pe reţelele de socializare pot fi văzuţi petrecăreţii care se bucură de muzică, dar care sunt cuprinşi de panică după ce valurile au izbit scena. 

"Sub apă nu am putut decât să mă rog: "Iisuse Hristoase, ajutor!", a declarat Zack, unul dintre membrii din echipa formaţiei rock Seventeen, care a povestit pe Instagram cum s-a zbătut după ce a fost luat de valuri. 

"În ultimele secunde aproape am rămas fără aer", a spus el adăugând că a supravieţuit agăţându-se de o parte a scenei prăbuşite. 

Cel puţin 168 de persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte câteva sute au fost rănite în urma unui tsunami declanşat de o alunecare de teren subacvatică provocată de o erupţie a vulcanului Anak Krakatau. Bbilanţul victimelor probabil va continua să crească, estimează autorităţile. 

Printre persoanele decedate se numără patru persoane din componenţa echipei trupei Seventeen - basistul M. Awal 'Bani' Purbani, managerul de turneu Oki Wijaya, chitaristul Herman Sikumbang şi un alt membru al echipei, Ujang, conform unui anunţ al formaţiei. De asemenea, bateristul formaţiei este dat dispărut. 

"I-am pierdut pe Bani şi pe managerul de turneu, Oki", a anunţat pe Instagram solistul trupei, Riefian 'Ifan' Fajarsyah. 

În cadrul unei conferinţe de presă, PLN a anunţat că 29 de angajaţi ai companiei şi rude ale acestora şi-au pierdut viaţa, iar 13 sunt daţi dispăruţi. 

Supravieţuitorii au primit îngrijiri medicale la centrele medicale, însă nu pot reveni în Jakarta deoarece drumul de acces este blocat, a explicat pentru Reuters managerul formaţiei din capitală, Yulia Dian. "Am fost şocaţi pentru că mulţi dintre cei care s-au dus acolo şi-au luat familiile cu ei", a spus Dian. 

Bilanţul în urma tsunamiului care a lovit Indonezia după o erupţie vulcanică a crescut duminică la 168 de morţi şi 30 de persoane dispărute, a anunţat Agenţia naţională de gestionare a catastrofelor citată de DPA şi AFP. Numărul persoanelor rănite a ajuns la 745, a indicat purtătorul de cuvânt al agenţiei, Sutopo Purwo Nugroho, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la Yogyakarta. 

Sute de clădiri au fost distruse de tsunami, care a lovit coastele meridionale din Sumatra şi extremitatea occidentală a insulei Java sâmbătă în jurul orei locale 21.30 (14.30 GMT). Valul s-a stârnit după erupţia unui vulcan cunoscut sub numele de "copil" al legendarului Krakatoa, Anak Krakatoa, potrivit lui Sutopo Purwo Nugroho. 

În imaginile difuzate de televiziuni se vede distrugerea provocată de tsunami pe plaja Carita, sit turistic popular de pe coasta de vest a Java, un amestec de diverse dărâmături, de la plăci de acoperiş din fier până la bucăţi de lemn. 

Potrivit autorităţilor, tsunamiul probabil a fost declanşat de o maree înaltă din cauza fenomenului de Lună Nouă, conjugată cu o alunecare de teren submarină provocată de erupţia lui Anak Krakatoa, mică insulă vulcanică din strâmtoarea Sunda care separă Java şi Sumatra. 

"Combinaţia celor doi factori a provocat un tsunami brusc care a lovit coastele", a explicat Nugroho, adăugând că agenţia geologică indoneziană desfăşoară o anchetă pentru a afla ce s-a petrecut cu exactitate. 

Înregistrări video postate pe reţelele sociale de purtătorul de cuvânt îi arată pe locuitorii panicaţi înarmaţi cu lanterne fugind pentru a se refugia pe înălţimi. 

Deşi relativ rare, erupţiile vulcanice submarine pot provoca tsunamiuri, potrivit Centrului internaţional de informare despre tsunami.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: indonezia tsunami