x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Merkel dă linia directoare:”Fără extrema-dreaptă în Europa!”

Merkel dă linia directoare:”Fără extrema-dreaptă în Europa!”

18 Aug 2013   •   17:11
Merkel dă linia directoare:”Fără extrema-dreaptă în Europa!”

Cancelarul german, Angela Merkel, a declarat sâmbătă, în mesajul său video săptămânal, că extrema-dreaptă nu are ce să caute într-o Europă democratică şi a cerut ca această ideologie să fie combătută cu fermitate. “Niciodată nu trebuie să ne resemnăm acceptând extrema-dreaptă în Europa noastră democratică”, a afirmat cancelarul german, care va vizita marţi fostul lagăr de concentrare de la Dachau, la invitaţia supravieţuitorilor de aici.
Merkel, care este primul şef de Guvern german care va vizita lagărul de la Dachau, a declarat că merge acolo cu un sentiment de ruşine şi de compasiune. “Pentru că ceea ce s-a petrecut în lagărele de concentrare este şi rămâne de neînţeles”, a mai explicat cancelarul german, potrivit handelsblatt.com.

Ea a adăugat că şi în prezent se petrec lucruri “foarte ruşinoase”, cum ar fi faptul că instituţiile evreieşti din Germania au nevoie de protecţia poliţiei de teama unor atacuri ale extremei-drepte. “Ştim că trăim într-o democraţie astăzi. Dar ştim şi că această democraţie este încă în pericol”, a mai spus şefa Guvernului de la Berlin, arătând cu degetul spre extremismul de dreapta care încă există în Europa.

La Dachau, primul lagăr de concentrare german care a servit drept model pentru celelalte, între 1933 şi 1945 au fost deţinute peste 200.000 de persoane, iar peste 41.000 au pierit acolo, reaminteşte France Presse. Deschis la 22 martie 1933 pentru deţinuţii politici, lagărul de concentrare a găzduit ulterior evrei, Martori ai lui Iehova, homosexuali şi ţigani.

Angela Merkel a mai afirmat în mesajul de sâmbătă că, atât Guvernul de la Berlin, cât şi societatea germană în ansamblul ei, sunt conştiente de pericolul reprezentat de extrema-dreaptă. “Codul penal cuprinde dispoziţii clare şi toţi cetăţenii sunt chemaţi să fie atenţi să nu se producă o falsificare a istoriei sau apariţia unor ideologii false”, a mai spus ea. “Este nevoie ca întreaga societate să dea dovadă de o anumită responsabilitate civică pentru a nu oferi vreo oportunitate acestui tip de ideologii să se răspândească”, a conchis cancelarul german.

×