x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Angela Merkel, avertisment la adresa Chinei

Angela Merkel, avertisment la adresa Chinei

21 Feb 2018   •   18:24
Angela Merkel, avertisment la adresa Chinei

Cancelarul german Angela Merkel a pus în gardă China, recomandandu-i sa nu isi conditioneze investiţiile în Balcani de problemele politice, în momentul când Beijingul este acuzat de unii că doreşte să-şi extindă în acest fel influenţa în Europa.

 

"Suntem pentru liber schimb", a subliniat Angela Merkel într-o conferinţă de presă cu premierul macedonean Zoran Zaev. Dar acesta "trebuie să fie reciproc" şi "în relaţiile cu China, este foarte important ca deschiderea să nu vină doar dintr-o parte, ci din toate părţile", a insistat ea.

În al doilea rând, legătura dintre relaţiile comerciale şi "problemele politice nu o consider o contribuţie la liber schimb", a adăugat cancelarul.

Ea a făcut în mod clar aluzie la iniţiativa chineză numită "Noul Drum al Mătăsii", un proiect colosal de investiţii în infrastructură în Europa, în contextul în care există temeri că regimul comunist vrea să-şi extindă influenţa politică în Europa, notează France Presse.

Printre ţinte sunt mai multe ţări din estul sau sudul continentului, gata să accepte bani de la China inclusiv în sectoare strategice, precum Grecia care şi-a vândut portul Pireu în cadrul privatizărilor cerute de partenerii săi europeni în schimbul planurilor de asistenţă financiară.

Dna Merkel nu a explicat ce înţelege prin influenţă politică. Dar una din temerile europenilor este că ţările balcanice care profită de investiţiile chineze sunt apoi mai înclinate să apere interesele Beijingului în cadrul UE. Macedonia doreşte cu orice preţ să adere la Uniunea Europeana şi NATO. AGERPRES

×
Subiecte în articol: angela merkel China Investitii europa