x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Violenţe la Atena, în timpul vizitei cancelarului german, Angela Merkel. Protestatarii greci: "Nu Celui de-al Patrulea Reich!" - LIVE video

Violenţe la Atena, în timpul vizitei cancelarului german, Angela Merkel. Protestatarii greci: "Nu Celui de-al Patrulea Reich!" - LIVE video

09 Oct 2012   •   16:20
Violenţe la Atena, în timpul vizitei cancelarului german, Angela Merkel. Protestatarii greci: "Nu Celui de-al Patrulea Reich!" - LIVE video
Sursa foto: LOUISA GOULIAMAKI/AFP
UPDATE 16:16 - În timpul întâlnirii cu premierul grec, cancelarul german a declarat că Grecia şi Germania sunt două ţări partenere şi prietene. Mai mult, Merkel a afirmat că Grecia face progrese în fiecare zi, însă mai sunt paşi de făcut. "Mă bucur că am ajuns la Atena", a spus Angela Merkel, potrivit The Telegraph.

Angela Merkel a precizat că nimic nu poate fi rezolvat peste noapte, dar că este convinsă că tratamentul dur este cel mai dur. "Calea dură pe care este acum Grecia va da roade", a spus cancelarul german.


UPDATE 15:20 - Potrivit Reuters, mii de persoane au ignorat interdicţiile autorităţilor şi s-au adunat să protesteze în Piaţa Syntagma din centrul Atenei. Poliţiştii greci au folosit spray cu piper şi gaze lacrimogene pentru a potoli protestatarii violenţi, care aruncau cu pietre şi sticle incendiare. La această oră, Angela Merkel discută cu premierul grec Antonis Samaras.

La această oră, un mic grup de manifestanţi violenţi a fost îndepărtat din zonă de forţele de ordine, în timp ce manifestaţia paşnică, la care participă 25.000 de persoane, din piaţa Syntagma, în faţa Parlamentului, continuă.


Streaming Live by Ustream Mulţi greci o consideră pe Angela Merkel responsabilă de măsurile de austeritate impuse pentru acordarea creditelor de peste 200 de miliarde de euro necesare scoaterii Greciei din criză



UPDATE 14: 16
- Cancelarul german a ajuns la Atena. Grupuri de manifestanţi au început deja să se adune în piaţa Syntagma din centrul Atenei, mulţi dintre protestatari purtând pancarte cu svastici naziste, pentru a protesta, astfel, la adresa vizitei în Grecia a cancelarului german Angela Merkel, considerată principalul vinovat pentru măsurile de austeritate impuse ţării lor.

„Nu eşti binevenită!”, „Afară cu imperialiştii!”, „Nu Celui de-al Patrulea Reich!” - se putea citi pe pancartele manifestanţilor adunaţi în această piaţă devenită în ultimii ani un loc de adunare a contestatarilor din rândurile dreptei naţionaliste şi extreme. Mesajele de pe panouri sunt în mod clar ostile, comentează AFP, care subliniază că vizita cancelarului german a fost salutată drept un mesaj de susţinere de către Guvernul de coaliţie de la Atena.

Un bărbat agita un panou care purta imagini ale doamnei Merkel şi a celor trei premieri greci care s-au succedat la conducerea Executivului de la Atena din 2010 până în prezent, adică de la declanşarea crizei datoriilor, purtând zvastici, embleme ale nazismului.
Grosul manifestanţilor urmează să se adune în zonă la chemarea celor două mari centrale sindicale ale ţării, GSEE şi Adedy în faţa Ministerului de Finanţe, şi, la câţiva metri mai încolo, la chemarea principalului partid de opoziţie, Syriza, al stângii radicale, urmează să se mobilizeze alţi protestatari. Liderul Syriza, Alexis Tsipras, urmează să facă o serie de declaraţii alături de preşedintele partidului-frate german, Die Linke, care a trimis o delegaţie care va participa la manifestaţia axată în principal pe denunţarea modelului de austeritate impus de cancelarul german.

UPDATE 13:57
- Cancelarul german, Angela Merkel, a sosit la ora 13:30 pe aeroportul din Atena, informează AFP. Premierul conservator Antonis Samaras a întâmpinat-o pe Merkel la coborârea din avion.

.....................

Cancelarul german, Angela Merkel, ajunge astăzi la Atena pentru a-şi arăta sprijinul faţă de guvernul conservator al lui Antonis Samaras, care încearcă să impună noi măsuri de austeritate pentru a menţine Grecia în zona euro.

Vizita lui Merkel în Grecia, prima de la începutul crizei, are o semnificaţie mai degrabă simbolică, cancelarul german fiind considerat de unii greci ca fiind principalul responsabil pentru scăderea nivelului lor de trai, comentează AFP.

Într-un interviu acordat săptămâna trecută presei germane, premierul Samaras a tras semnalul de alarmă asupra stării ţării sale, unde şomajul a ajuns la 24% şi unde actualitatea este dominată de scandaluri de corupţie şi de sinucideri, în timp ce în fiecare zi zeci de companii îşi închid porţile. Potrivit lui Samaras, 'coeziunea societăţii greceşti' este 'pusă în pericol de creşterea şomajului, la fel cum s-a întâmplat în Germania la sfârşitul Republicii de la Weimar', regim care a impus austeritatea bugetară şi al cărui faliment l-a adus pe Hitler la putere.

Şeful opoziţiei din Grecia, Alexis Tsipras, liderul partidului radical de stânga Syriza, a ridiculizat sprijinul oferit de cancelarul Merkel unui guvern de coaliţie care 'se prăbuşeşte'. 'Ceea ce se întâmplă în ţara noastră este ceva criminal şi fără precedent', a spus Tsipras, care crede că actualele programe de austeritate 'conduc la un dezastru social'.

Securitate sporită pentru vizita Angelei Merkel în Atena: 7.000 de polițiști mobilizați pentru protecția cancelarului german

Autoritățile elene au mobilizat 7.000 de polițiști, un elicopter va survola centrul orașului, iar localnicii din Antena nu vor avea voie, timp de șase ore, să circule sau să staționeze în zona Pieței Syntagma.
 
Securitatea a fost întărită după ce cele două mari sindicate elene au cerut întreruperea muncii timp de trei ore, astfel încât membrii lor să poată participa la un miting în Piaţa Synagma, în centrul capitalei. Acest miting ar urma să aibă loc exact în timpul întâlnirii oficialului german cu reprezentanţii guvernului grec.

Membrii sindicatului afiliat Partidului Comunist vor organiza, la rândul lor, o demonstraţie separată, la aceeaşi oră, în piaţa Omonia. Partidul de stânga SYRIZA şi-a încurajat susţinătorii să participe la protest şi să îşi manifeste nemulţumirea faţă de măsurile de austeritate implementate în Grecia.

Iar partidul de dreapta Grecii Independenţi a cerut formarea unui lanţ uman în jurul ambasadei germane din Atena în cadrul unui protest simbolic împotriva deciziilor lui Merkel privind Grecia.

×
Subiecte în articol: proteste angela merkel vizita grecia